Foto: SVT

Björklund lovade minskad byråkrati

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Jan Björklund lovade i Agendas partiledardebatt att han snart ska lägga ett förslag om att befria lärarna från en hel del tidskrävande byråkrati.

– Före sommaren ska jag lägga en proposition om att ta bort skriftliga utvecklingsplaner och omdömen, sade Björklund.

– Det här är dokument som skolan ger till föräldrarna. De behövdes när vi inte hade betyg, men nu återinför vi betygen och då kan vi ta bort en del av den här byråkratin redan från höstterminen.

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

Han sade även att han är självkritisk för att hans regering har lagt på lärarna ännu fler administrativa bördor, men att detta börjat redan under den rödgröna regeringen.

Mer tid för lärare

Att lärarna behöver mer tid mer eleverna var också ett ämne som återkom gång på gång under skoldebatten. Där verkade samtliga partiledare vara eniga.

Mer resurser till inlärningsstöd och förstärkt undervisningstid och fler speciallärare var några av de recept som Fredrik Reinfeldt förespråkade.

Gustav Fridolin (MP) påpekade att ett tusental speciallärare försvunnit under alliansens regeringstid och att regeringen nästa år vill spara in motsvarande 3.000 gymnasielärarlöner.

– Hur ska det då kunna finnas mer tid till eleverna? undrade han.

Fria skolvalet ojämlikt

Även Stefan Löfven (S) betonade att mer tid för lärarna med varje elev är avgörande.

– Minskade klasser ger mer tid, dessutom ska alla som riskerar inte klara sina betyg få sommarskola och alla barn ska få läxhjälp, inte bara de vars föräldrar har råd att betala, sade Löfven.

Friskolornas vara eller icke vara diskuterades också.

Jonas Sjöstedt (V) sade alliansen har gjort utbildning till en marknad och att det fria skolvalet förstärker ojämlikheten.

– Det normala ska vara att man kallas till skolan i sin närhet. Men alla skolor måste vara bra. Er politik bygger på att några kommer att välja fel, sade han och vände sig till regeringspartierna.

”Vi bor segregerat”

– Det fria skolvalet ska vara kvar, sade däremot Jan Björklund, men tillfogade att det förmodligen haft effekten att det blivit ökad segregation.

– Men grunden är att vi bor segregerat, sade han och det höll Fredrik Reinfeldt med om.

– Jan Björklund har en poäng där, vi bor segregerat och fortfarande väljer många den närmaste skolan. Jag är ödmjuk inför att det behövs mer resurser, men vi måste också följa upp och mäta resultaten i skolorna. Hittills har vi ofta upptäckt för sent att elever kommer ut i livet utan tillräckliga kunskaper i språk och om arbetslivet.

Stefan Löfven och Miljöpartiets Gustav Fridolin ville båda behålla det fria skolvalet, medan Jimmie Åkesson (SD) sade att han ”gärna ser över det fria skolvalet”.

– Vi kritiserar framför allt den långtgående friskolereformen och kommunaliseringen av skolan, sade han och framhöll att SD vill återförstatliga skolan.

Annie Lööf (C) hade också ett annat förslag om hur skolan ska bli bättre.

– Staten är inte lösningen på allt. Vi pratar om kommuner, ägare och vinster, men ingen har lyft fram hur vi får mer fokus på eleverna. Hur får vi en mer kreativ skolmiljö, hur får vi in mer entreprenörskap i undervisningen, hur lär vi eleverna tänka kritiskt? sade hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

Mer i ämnet