Björklund: ”Man täpper till svarta hål”

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterar regeringen sin vårbudget. Trots extra pengar till rättsväsendet satsar regeringen för lite, menar Liberalernas Jan Björklund som åter hotade att fälla regeringens budget senare i år.

Bland vinnarna i årets vårbudget finns polisen, som får ett tillskott på 700 miljoner kronor i år. Liberalernas partiledare Jan Björklund välkomnar satsningen, men menar att polisen borde få ytterligare resurser.

– Man kan täppa igen svarta hål i polisens budget, men det blir inte fler poliser, säger Björklund. 

LÄS MER: Regeringen satsar på polisen

När Jan Björklund mötte vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i en budgetdebatt i Gomorron Sverige i morse handlade mycket om de föreslagna skattehöjningarna i budgeten. 

Regeringens vårbudget som gjort upp tillsammans med Vänsterpartiet innehåller några prioriterade områden, som polisen, klimatet och vården. Förutom extrapengarna till försvaret satsas 500 miljoner på förlossningsvården. 

V: ”Er politik gynnar rika”

Jan Björklund menar att skattehöjningarna slår mot tillväxten och inte leder till fler jobb. Liberalerna hade velat se kraftigare tag för att få fler nyanlända i arbete genom att satsa på enkla jobb.

– Den stora klyftan handlar om att de flyktingar som kommit hit är lågutbildade. Vi behöver fler enkla jobb. Gör vi inte det hamnar människor i utanförskap, säger Björklund. 

LÄS MER: Polisen och pensionärer vinnare i budgeten

Jonas Sjöstedt replikerade med att enkla jobb skapar större klyftor i samhället och att de borgliga partierna för en skattepolitik som gynnar de rika på bekostnad av de fattiga.  

– Med Björklunds politik blir det högre hyror och lägre löner. Vänsterpartiet vill se skattereformer som gynnar de sjuka och fattiga pensionärer. 

Återupprepade hotet

Liberalerna har sedan tidigare hotat med att fälla regeringen om de planerade skattehöjningarna på inkomster, flyg och företagande genomförs. Den frågan kom också upp i debatten i Gomorron Sverige och Jonas Sjöstedt anklagade Liberalerna för att inte ta ansvar för Sverige.  

– Om Jan Björklund är beredd att fälla finansministern blir det i praktiken nyval. Att fälla regeringen är inte att ta ansvar för Sverige.  

- Min uppfattning är att när budgetpropositionen läggs i höst ska de här skattehöjningarna inte finnas med. Finns det en majoritet i riksdagen mot de skattehöjningarna måste regeringen räkna med att riksdagen kör över dem, säger Björklund.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårbudgeten 2017

Mer i ämnet