Björklund: ”Omskakande” svängning av S

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna från andra partier är kritiska, redan innan S fattat sitt beslut om vinster i välfärden.

– Det är omskakande, en omsvängning av mycket stor magnitud. Det är inte en kompromiss för S partistyrelse, det är en kapitulation, säger utbildningsministern och folkpartiledaren Jan Björklund.

Kommunerna får veto

Björklund tolkar skrivningarna om friskolor som ser ut att vinna gehör på kongressen som att kommunerna, i praktiken, får ett veto när det gäller etableringar av nya friskolor.

S-kongressen 2013

– Det blir ett kommunalt veto. Det krävs ett samarbetsavtal med kommunen för att en friskola ska få starta och vi vet att många S-kommuner är emot friskolor och om kommunen inte vill ha ett samarbetsavtal så blir det inget, säger Jan Björklund.

”Helt otänkbart för alliansen”

Om den socialdemokratiska partistyrelsens ursprungliga förslag hade vunnit hade det funnits goda möjligheter för en bred sexpartiöverenskommelse om regler i friskolekommittén, enligt FP-ledaren.

– Det de kommit överens om nu är helt otänkbart för alliansen, säger Björklund.

Han tillägger att han förstås kommer att lyssna på vad Socialdemokraternas företrädare har att säga om kongressens beslut och betonar att inga dörrar är stängda.

– Men oddsen för en sexpartiöverenskommelse verkar ganska ofördelaktiga, säger Björklund.

MP: Kan bli problem

Miljöpartiets talesperson i skolfrågor, Mats Pertoft, framhåller att han inte vet hur S själva tolkar skrivningarna om friskolor i kompromissen om vinst i välfärden. Men han konstaterar att det innebär problem om det innebär kommunal vetorätt mot nya friskolor.

– Vi har ett kongressbeslut så sent som från förra året på att vi är motståndare till kommunalt veto. Vi är det för att vi tror att det skulle slå mest mot dem som vi ömmar mest för, små och alternativa friskolor, säger Pertoft till TT.

Maria Larsson: Ger makt till politikerna

Äldreminister Maria Larsson (KD) är mycket kritisk till att kommuner och landsting ska få avgöra om upphandlingar ska riktas till enbart non profit-aktörer.

-Det är djupt bekymmersamt för de äldre. Det skulle ta bort rätten att bestämma över sitt eget liv och vardag och ge utökad makt till politikerna, säger hon och pekar på mätningar som visar att 83 procent vill kunna välja äldreomsorg.

Larsson anser också att S-linjen lägger en död hand över innovationer och investeringar i en bransch där de allra flesta företag är mycket små.

-De kommer att tveka att utveckla sina företag och vänta och se vem som vinner valet 2014, säger Maria Larsson.

Även företagare missnöjda

Intresseorganisationen Vårdföretagarna är kritiska till S-ledningens kompromiss. Enligt organisationens näringspolitiska chef, Håkan Tenelius, innebär förslaget ett allvarligt hot mot valfriheten.

”Det riskerar att leda till att lokala politiker godtyckligt begränsar eller stoppar valfriheten i vården. Det drabbar företagen, men framför allt drabbar det alla de människor som själva vill välja sin vårdcentral eller sin äldreomsorg”, säger han i ett pressmeddelande.

Tenelius kritiserar också Socialdemokraterna för att ha misstänkliggjort välfärdsföretagen under debatten om vinster.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-kongressen 2013

Mer i ämnet