Liberalerna väljer att fokusera mer på EU i valet efter att Sverigedemokraterna kommit med krav på att Sverige ska lämna EU. Foto: TT

Björklund: Valet blir en folkomröstning om EU

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna lägger om sin valkampanj och ökar kraftigt fokuset på EU. Det berättar partiledaren Jan Björklund under en presskonferens på tisdagen i Almedalen.

Liberalerna väljer att fokusera mer på EU i valet efter att Sverigedemokraterna kommit med krav på att Sverige ska lämna EU.

– Det är ett mycket farligt vägval för Europa de förespråkar, säger Jan Björklund på en presskonferens i Almedalen.

Val 2018 – #dinröst

Jan Björklund menar att stora utmaningar som ekonomin, klimatet och asylpolitiken inte kan lösas av enskilda länder, utan kräver större samarbete i EU. En annan fråga är brottsbekämpningen.

– Vi behöver bygga upp en europeisk motsvarighet till FBI, för att bekämpa grov brottslighet, säger han.

Sverige bör går med i euron

Liberalerna är beredda att öka medel till EU från Sverige, samtidigt poängterar L-ledaren att det inte betyder att partiet inte vill förhandla ner EU-avgiften som Sverige betalar.

Sverige bör dessutom gå med i EMU inom några år. En ny regering bör upprätta en färdplan för inträdet i den ekonomiska och monetära unionen, tycker Jan Björklund.

– Det är en fördel att ha samma valuta som vi handlar med, säger han.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson gick nyligen ut och sa att Sverige bör ha en folkomröstning om att lämna EU redan nästa mandatperiod. Valet i september blir därför ett val om att vara med i EU eller inte, menar Björklund.

– Det här valet blir i själva verket den folkomröstning om medlemskapet som Sverigedemokraterna kräver. Detta måste människor förstå att när man lägger sin röst på valdagen. Ska Sverige vara med i det europeiska samarbetet eller inte?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet