Tunga liberalen Johan Pehrson går emot partiledningen efter alliansbråket om SD

Uppdaterad
Publicerad

Den tunga liberalen Johan Pehrson går emot egna partiledningen efter alliansbråket. Han anser att det är rimligt att SD ska kunna få ordförandeposter i riksdagsutskotten.

– Den här frågan är känslig, det är många aktivister som känner väldigt starkt, säger han.

Förra veckan öppnade Alliansen för att ge Sverigedemokraterna poster som utskottsordförande i riksdagen efter valet. Men det dröjde inte länge innan Liberalernas ledare Jan Björklund backade från beskedet.

Nu går Johan Pehrson, som kandiderar till riksdagen för Liberalerna, emot partiledningen. Han tycker att det är rimligt att SD också ska kunna få ordförande- och vice ordförandeposter.

Val 2018 – #dinröst

– På samma sätt som en riksdag med något enstaka undantag av partierna valde att släppa fram en sverigedemokratisk talman efter förra valet är det rimligt att när man når en viss storlek får man också vara med i den kartellbildning som ska kunna fördela ordförandeposter och vice ordförandeposter i utskotten, säger han till SVT Nyheter.

Känslig fråga

Johan Pehrson har ett förflutet som partisekreterare för Liberalerna och satt i riksdagen mellan 1998 och 2015, då han lämnade politiken. Nu vill han göra comeback och är etta på riksdagslistan i Örebro. Han har följt diskussionerna och menar att det är en mycket känslig fråga.

– Många är väldigt rädda och tycker det är obehagligt att Sverigedemokraterna samlar ett starkt stöd i opinionen. Det har lett till att människor sitter och pratar om Sverigedemokraterna i stället för sin egen politik. Det har till och med lett till att man pratar om hur man ska fördela utskottsplatserna, precis som om det skulle vara något kontroversiellt att vi skulle ha ett ganska stort inslag av proportionalitet, säger han och fortsätter:

– Den här frågan är känslig, det är många aktivister som känner väldigt starkt, men då är det lätt att man glömmer bort att det viktiga är att bemöta argument i sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet