Christer Björkman: ”I kväll kan allt hända”

Publicerad

Christer Björkman, Edward af Sillén, Carl Bildt och Richard Harrey var några av Gomorron Europas gäster i soffan. De och många fler chattade med tittarna i direktsändning. Läs hela chatten här.

Matilda Niang: God morgon! Nu gör sig programledarna och gästerna redo för att sända live från Malmö. Jag kommer att finnas med er fram till klockan 11. Hålltiderna för de olika chattarna ser ni ovan.

Matilda Niang: Strax är det dags för lördagspanelen att prata Eurovision i sändningen. Panelen består av journalisten Johar Bendjelloul, SVT:s Hélène Benno och Carolina Norén, programledare på Sveriges radio. programledare SR

Batman: Hur är stämningen där du är Matilda? Är det nåt folk eller ligger alla och sover?

Matilda Niang: Ja alltså, det är inte jättemycket folk, men en del nyfikna människor hänger här på torget, och P4 har en sändning intill oss, de har en liten publik på kanske 20 personer. I övrigt är stämningen på topp här nere i Malmö. Eurovision har verkligen tagit över hela stan!

Matilda Niang: Eurovisionpanelen, i vanliga fall lördagspanelen, får frågan om Robins chanser att vinna tävlingen. ”Det är ganska få länder som vunnit flera gånger på rad”, säger Helene Benno. ”Han har haft otur med ganska många artister i den genren. Jag tycker inte att han är bäst bland dem”, säger Johar Bendjelloul.

Matilda Niang: Nu gästar Melodifestivalklubben soffan. Cristina Giuntini, ordförande OGAE Italien och Mattias Johansson, ordförande Melodifestivalklubben. Mattias kommer alldeles strax chatta med er här. ordförande OGAE Italien

Peter: Matilda, tror du direktkvalificeringen är dålig för Robin? Färre som ser honom innan?

Matilda Niang: Det har diskuterats lite kring det. Personligen tror jag att han har ganska mycket strålkastarljus på sig ändå – i och med att det är Sverige som anordnar årets tävling!

Batman: Till Mattias: Vem hoppas du vinner hela tävlingen och varför?

Mattias Johansson: Hej, min stora favorit i år kommer från Norge – det är en häftig låt som låter här och nu. Det vore kul om den vann. Likaså Irland är en av mina favoriter och kanske är det dags för Irland att vinna nu igen!

Alfons: Till Mattias – vad har varit bäst under veckan?

Mattias Johansson: Hej, det bästa med hela veckan har varit att få träffa alla vänner från hela världen. Här i Malmö finns australiensare, amerikaner och folk från hela Europa. Det är kul att prata om vårt gemensamma intresse!

Hoppe: Hur ser bettinglistorna ut? Vem är förhandsfavorit??

Matilda Niang: Enligt bettingexpert.com är Danmark storfavoriten, följt av Norge, Ukraina osv. http://www.bettingexpert.com/se/blogg/eurovision-final-2013-vem-vinner-eurovision-2013

Mats: Till Mattias: Vem är den typiska medlemmen i er klubb?

Mattias Johansson: Det är jättesvårt att säga vem som är den typiske klubbmedlemmen i Melodifestivalklubben. Det är långt ifrån en homogen grupp. Vi har unga, medelålders och pensionärer i klubben. Vi har även juniorer. Men om man ska generalisera så är det glada och musikintresserade personer, både killar och tjejer!

Alfons: ...och vem tror du vinner hela grejen?

Mattias Johansson: Hej, jag tror att Danmark vinner. Det är den stora förhandsfavoriten. Men snacket bland fansen i Malmö går även om Nederländerna, Irland och Ukraina. 

Evert: Vad kommer hända i kväll, blir det någon fest eller?

Mattias Johansson: Hej, den svenska klubben har en uppvärmningsmiddag inför finalen. Vi har även bjudit in medlemmar från de danska, norska och finska klubbarna. Vi blir över 200 personer! Efter sändningen finns det två ställen som fansen går til; EuroClub och Euro Fan Café. 

Matilda Niang: Nu tackar vi Mattias Johansson från Melodifestivalklubben. Nu kommer Ulf Sempert från polisen ner till mig här och chattar.

Matilda Niang: Till Ulf Sempert kan ni nu ställa frågor kring säkerhet och polisens arbete under Eurovision i Malmö.

Doris: Jag undrar hur många poliser som jobbat under veckan?

Ulf Sempert: Hej Doris!

Exakt hur många som jobbat vill jag inte avslöja, men vi har några hundra som varit igång under veckan hittills på alla de platser runt om i Malmö som har anknytning till ESC

Adam: Hur ser hotbilden ut just för i kväll?

Ulf Sempert: Hej Adam! Det finns ingen direkt hotbild mot arrangemanget, men vi höjer alltid vårt säkerhetstänkande vid så här stora arrangemang.

Cesar: Till polisen – i går såg jag typ stridsklädda poliser utanför arenan. Vad finns det egentligen för hotbild mot ESC?

Ulf Sempert: Hej Cesar! Det finns ingen direkt hotbild, men vi är alltid beredda att ingripa. ESC är ett arrangemang som tv-sänds i många länder och vi vill försäkra oss så långt möjligt mot incidenter som minskar besökares känsla av trygghet.

horse: är säker heten 100%

Ulf Sempert: Hej horse! Vi gör allt vi kan tillsammans med arrangörerna för att ingenting ska inträffa.

Fannie: Till Ulf: Är ni oroliga för terrordåd i kväll?

Ulf Sempert: Hej Fannie! Vi är inte oroliga, men vi planerar ändå alltid för att klara av även extrema situationer. Vi har ett mycket gott samarbete med arrangörerna.

Matilda Niang: Nu Ska Ulf Sempert hem och vila inför kvällen, så vi tackar honom. Strax är det dags för Edward af Sillén att chatta. Han var bland annat manusförfattare till Melodifestivalen, och programledare under ESC i Baku förra året.

Matilda Niang: Edward säger i sändningen att han är otroligt stolt över Petra Medes insats som programledare.

Berit: Skriver Edward bara manus eller vad gör han mer??

Matilda Niang: Edward är regissör för ESC 2013

Evert: Har han skrivit Medes manus eller har hon skrivit själv eller?

Matilda Niang: Edward har regisserat ESC 2013, men också vart inblandad i manuset. Manusförfattare är också Daniel Rehn

Matilda Niang: Nu Kommer Edward ner från scenen för att chatta med er!

Ante: Edward! Är du besviken att du inte fick programleda/sidekicka eller bakom-kulissa i år? Varför tror du det blev så?

Edward af Sillén: Hej Ante! Absolut inte... Jag har en otrolig scenskräck, så jag ser hellre att andra människor står på scenen och jag står bekvämt bakom! :)

Nisse: Har de tänkt annorlunda vid manusarbetet i år jämfört med om det är flera programledare? För/nackdelar?

Edward af Sillén: Ja, när det är 3 programledare så måste alla repliker vara i konversativ form. Alltså prata med varandra, på låtsas... Det blir lätt lite krystat. Med EN programledare blir tempot högre och fokuset tydligare riktat framåt – tycker jag.,

Fia med knuff: Hur påverkar olika artister och programledare vad du skriver? Anpassar du manus för olika personligheter?

Edward af Sillén: Hej Fia! Absolut... Jag vill att det ska låta som att manuset är deras egna ord. Det ska helst intre låta som ”manus”. Så jag lyssnar mycket på deras egna ord och språk för att anpassa mig tuill deras ton. 

Edward af Sillén chattar på torget i Malmö

Jesper: Till Edward: Vilken artist är din personliga favorit?

Edward af Sillén: Det får jag berätta på söndag! ;) Men ja, en favorit har jag... ;)

Matilda Niang: Här sitter vi alltså, bakom morgonsoffans provisoriska scen i solskenet på Gustav Adolfs torg i Malmö.

Sara till Edvard S: Kollar du utomlands på olika program och får inspiration?

Edward af Sillén: Hej Sara. Jo, det gör man absolut. Jag tycker Amerika är bäst på den här typen av underhållning... Oscarsgalan till exempel är en bra inspiration. Eller brittiska programmet Graham Norton Show som alltid får mig att skratta. Sen har jag också tittat mycket, väldiugt mycket, på gamla Eurovisions... För att se vad man VILL göra och vad man INTE vill göra. :)

Gadas: Var i Malmö filmas detta?

Matilda Niang: På Gustav Adolfs torg. Kom hit om du är i Malmö, vetja!

Henke: Edward: Vad är din specialitet?

Edward af Sillén: Tja Henke. Jag är grym på att blanda och hitta på goda milkshake-smaker. Och så tycker jag väldigt mycket om att skriva manus... hoppas folk som tittar tycker att jag gör det ok. 

Berit: Läste att Edward jobbat med Mede förrut, är de kompisar eller?? Fick han bestämma att hon skulle vara programledare??

Edward af Sillén: Hej Berit. Ja, Petra och jag har jobbat mycket ihop senaste 5 åren – så det var en dröm för mig att få ha med Petra i detta. Hon var det första namnet jag föreslog, för jag visste hur bra hon skulle vara som programledare för ESC. Men jag själv fick ju inte bestämma – utan alla mina chefer behövde godkänna det. Thank God they did.

Viline: Vad tyckte du om förra årets ”manus” för programledarna i Baku?

Edward af Sillén: Oj... Vilken ärlig fråga... Här kommer ett ärligt svar; Jag tyckte inte att det var så bra. Jag tyckte det var lite krystat,. Jag HOPPAS att folk tycker att det som vi gör är bättre...

Catherine Nieminen: Vill bara skriva till Edward att jag tycker att han gjort ett strålande jobb!! Jag är stolt över Sverige och Petra Mede!!

Maria: Vilket land kommer du ifrån .Du verkar så trevlig ,inga divaliteter . Lycka till ikväll .

Edward af Sillén: Hej Maria

Gud så fint skrivet. TacK! Dert värmde. Nej. någon diva är jag inte. Däremot så är jag Brasilianare, från början. Född i Blumeau, söder om Rio! Men jag är nu svensk i hjärtat. 

pallepaf: Varför är inte ”vykorten” mellan bidragen från Sverige utan från de olika länderna? Vi ger ju bort ovärderlig reklamtid när vi kunde visa trollska svenska skogar, solglänsande insjöar och andra naturbilder som skulle kunna locka turister till den unika svenska naturen!

Edward af Sillén: Hej där. Jag tycker det är JÄTTESKÖNT att vi INTE visar upp vårt eget land i vykorten. Vykorten borde inte handla om oss – det borde handla om den artist som snart ska sjunga. Vi måste vara generösa nog och ge den tiden åt dom och deras ländewr. ”We are on”... Jag tror att ett BRA och välgjort kul program säljer vårt land ännu mer än bilder på skogar och sjöar. Att vi visar Europa att vi är ett kul, modernt land.

Fotbollsproffs: Har inte hört så mycket av Petra de senaste dagarna, vet Edward hur hon ser på hur det har gått hittills? Är hon nervös inför finalen?

Edward af Sillén: Tja. Petra är mycket fokuserad inför kvällens final. Nu jäklar!

Gunnar Murath, Malmö: Hej Såg inslaget i morse om ”Lynda” och hennes 3 sketcher. Hon började i Norrland för att därefter åka till Malmö, och sedan avsluta i Stockholm. Varför inte ”avsluta” i Malmö, det är ju trots allt där det händer, förstår inte upplägget riktigt!

Edward af Sillén: Hej Gunnar. Nej, så kan man ju faktiskt tycka. Men vi tänkte eftersom, det är så mycket Malmö-fokus ändå, så vore det kul att också få visa upp Stockholm i finalen, som ju också är en väldigt fin stad. Dessutom ville jag låta Lynda gå in i Kungliga Slottet i finalen och TRO att det är ABBA-muséet. Titta ikväll! :)

Viline: Hej Edward! Jag tänkte tacka för att ni gjort ett sådant fantastiskt jobb med ESC! Ni har visat resten av Europa var skåpet ska stå när det gäller att göra en show! Hur länge har ni arbetat med showen? Alltså när började ni skissa på ideér?:)

Edward af Sillén: Hej Viline.

Wow vilka underbara ord. TACK!  <3

Vi började förra sommaren och har jobbat hårt sen dess. Samtidigt gjorde jag även Melodifestivalen med Gina o Danny – men ESC har alltid pågått parrallellt. 

Sickan: Du är ett superproffs edward.. Hoppas du tar över stafettpinnen för Eurovision

Micke till Sillén: Händer det ofta att programledare protesterar mot vad du föreslår? Vad göt du då? 

Edward af Sillén: Hej Micke.

Absolut, det hä'nder. Man föreslår ju SÅ mycket idéer och alla kan ju inte vara bra :) 

Anna: Till Edward: Är det svårt att komma på hur det ska se ut

Edward af Sillén: Hej Anna. Ja, det är det. Det är svårt. Det är SÅ många som ska titta och tycka och dömma en – så det är klart man är nervös.

Karin: Jag funderar på om ni visste att Bonnie Tyler skulle representera UK i ESC när ni spelade in sketchen där Lynda Woodruff vill stänga av Bonnie Tylers låt i bilen?? ;)

Edward af Sillén: Haha. Ja, det visste vi faktiskt. Jag tror att Bonnie tycker sketchen är väldigt rolig – jag har märkt bakom scen under veckan att hon har mycket humor. :)

Thomas: hej Mede är jättebra men verkade helt uppskruvad i första programmen.....kan hon inte tagga ner så hon känns mer ”cool” ??

Edward af Sillén: Hej Thomas. Jag håller inte med – jag tyckte hon var fantastisk! Lugn, cool, självsäker och vacker. Tänk att vara så lugn – på ditt livs största första Esc-sändning.

Erik: Hur var Baku jmf med Malmö

Edward af Sillén: Svårt att jämföra. Det var varmare och större. Malmö är en perfekt värd-stad. Liten, intim och charmig.

Fiffi: Jobbar du fortfarande nära Christer Björkman?

Edward af Sillén: Hej

Ja, christer är min chef i detta program. Men vi jobbar inte alltid ihop. Jag frilansar.

Matilda Niang: Nu avslutar vi chatten med Edward. Om en liten stund, när Christer Björkman är klar i soffan, kommer han ner till mig och chattar!

Matilda Niang: Här kan ni läsa allt om kvällens bidrag, Robins motståndare. Startordningen är listad. http://www.svt.se/melodifestivalen/robins-motstandare-i-eurovision-song-contest

Agneta: går det inte bara ha det en gång som ni hade det för inte tre deltävlingar

Christer Björkman: Det vore nog outhärdligt att göra ett program med 39 bidrag samma kväll

Sara: Hej jag undrar det här med gay kyssen vad har det fått för reaktioner i andra länder och desutom undrar jag om man får ha politiska åsikter i esc som Finland hade

Christer Björkman: Hahaha jag bor i arenan och hinner inte kolla reaktioner utanför esc bubblan.

Åsa: Christer: När lämnar du över stafettpinnen och vem tror du kan ta över efetr dig?

Christer Björkman: ESC taktpinnen lämnar vi över ikväll – såvida inte Robin vinner – då behåller vi den i ett år till

Hanna: Vad har du och Edward för relation, tycker ni samma?

Christer Björkman: ofta tycker vi samma – men ibland tycker vi väldigt olika – och då går det hett till!

Fattar inte: Alltså vad gör Christer Björkman egentligen? Har aldrig fattat det

Christer Björkman: Tar för lång tid att svara på :-)

Peter: Till Christer: Tack för allt jobb du gjort med ESC! Hur ska du vila ut sen när allt är över?

Christer Björkman: Jag ska bara vara i min trädgård i tre månader. Underbart ska det bli!

Edvard Nybrant: Hej Christer Björkman Lycka till på euro song contest ikväll Christer ! (-: mvh Edvard

Emma: Måste det vara så många bidrag som 39 i den svenska? KAn man inte ha det som förr?

Christer Björkman: förr var sällan bättre oavsett vad man pratar om.!

Yassmin: Skulle du villja att sverige vann eurovision detta året med?

Christer Björkman: Jaaaaaaaaaaaaaa!

Robin 4ever: Har du tvingat Robin att byta frisyr?

Christer Björkman: Har han bytt frisyr? Har jag helt missat. 

Sveriges chanser: Ärligt, vad tror du om Robins chanser, topp tre?

Christer Björkman: Det är en stark final så allt kan hända.

Frida: Christer: Vàd ska du göra när schlagern är slut

Christer Björkman: Sova!

pallepaf: Varför visar Ni inga bilder från Sverige i programmet? Det skulle ju räcka men några korta minuter med bilder av trollska svenska skogar, solglänsande insjöar och andra naturbilder för att locka turister till den unika svenska naturen!

Christer Björkman: Jag tror att vi säljer vårt land bättre genom att visa känslor och kärlek!

Matilda Niang: Nu ska Christer och Edward ut till arenan och repa inför i kväll. Vi tackar dem för deras svar.

Matilda Niang: Snart kliver Carl Bildt upp på scen för att prata om ESC:s politiska betydelse för Sverige. Han är här med ett gäng säkerhetsvakter!

Peter van Ankeren: Hej fran Nederlanderna, I watch Gomorron on internet in the Netherlands. I like to ask you the following question: what, do you think, are the chances for The Netherlands to win Eurovision tonight? Have a good day, hejdo Peter van Ankeren

Matilda Niang: Hello. Great to have you here! The Netherlands are one of the favorites for tonight, it says. Anouk is a well known artist :-)

Yassmin: kankse en ganska dum fråga men hur gammal är du?

Matilda Niang: Om det är Christer du menar, så har han lämnat oss här. Men han är född 1957!

Rebecka Antonisse: Hej! Vill bara säga att Karin Karlsson som precis var i rutan var väldigt inspirerande. Kul med viljan till miljötänk. :D

Olof: Till Carl: Har du någon favoritlåt?

Carl Bildt: Stekt strömming går inte av för hackor....

Maximilian: Vilken är Carls favoritlåt i Schlagersammanhang?

Carl Bildt: Vet inte inför kvällen eftersom jag har sett Sveriges bidrag.

Matilda Niang: Nu är Carl Bildt på plats för att svara på frågor. Shoot!

Peyam: Hej, Carl Bildt nämnde att Kosovo inte får vara med av någon anledning. Azarbaijan fick vara värd. Vad är anledningen till detta? och Libanon KAN ju vara med också, varför visar de inte något intresse? Tack

Carl Bildt: Allt detta beslutas av EBU. Och jag tror att det bara är en tidsfråga innan också Kosovo kommer med. Hoppas på det.

Lcd : Varifrån o med vilket sällskap samt tilltugg avnjuter du esc ikväll?

Carl Bildt: Tillsammans med min familj och med EU:s ”utrikesminister” Catherine Ashton.

Forslind: Hej Carl! Jag har följt dig under årens lopp och kommer ihåg att du besökte min gymnasieskola i Göteborg (Hvitfeldtska) när du var statsminister -93. Min fråga är hur länge du har varit med i topp politiken, alltså när fick du din riksdagsplats? Mvh Martin

Carl Bildt: Jag kom in i riksdagen 1979, men lämnaede faktiskt för mer än ett decennium sedan. Så jag har varit med ett tag...

Lisa: VAr sitter du ikväll? KOmemr du vara på schlagern?

Carl Bildt: Jodå, jag kommer att vara där. Någonstans.

Stefan: Hej Carl. Uppdrag i Kiruna och Kapstaden på en vecka och för några veckor sedan uppdrag i Australien – hur hanterar Du jet-lag?

Carl Bildt: Kiruna och Kapstaden är faktiskt ingen tidsskillnad – allt annat stor skillnad. Men det bloir en del resande.

Carl Bildt: Borde nog tänka lite mer på den saken. Men hoppas på sommar och semester.

Carl Bildt chattar

Rickard Clevenholm: Vad tror du är den viktigaste frågan för att utveckla länder tillsammans med speciella event som detta?

Carl Bildt: Att vi lär känna varandra. Att vi ser det som förenar. Och uppskattar det som inte gör det. Kultur är viktigt.

Ulrika från Uppsala: Vad kommer du prata om med Catherine Ashton om i Malmö?

Carl Bildt: Vi har mycket att tala om. Arktis. Iran. Syrien. Mellersta Östern. Afrika. Och inför kommande andra möten mede EU:s utrikesministrar.

Matilda Niang: Fram till och med klockan 10.00 sitter Carl Bildt kvar här med oss. Så passa på att ställa din fråga!

Kulturutövare: Till Carl Bildt. Du menade i intervjun att musik/kultur är viktigt för ett lands identitet och gemenskap och att den ibland kan skapa mer gemenskap än politiken. Om det är så, varför satsas det då så lite på kulturen i regeringens budget och varför läggs kulturskolor, bibliotek och konsthallar ner?

Carl Bildt: Det satsas ju rätt myc ket på detta. Men samtidigt förändras världen. Digitala och sociala media ger nya möjligheter. Här t ex...

Vlad : Hej Carl. Bra intiativ med att föreslå en europeisk federation men vore inte bättre att fokus på federationen i första hand handlar om EU:s medborgare istället för nationalstater. Är det inte viktigare att föra människor närmare varandra och ge individerna möjlighet att identifiera sig som europeer för att en europeisk federation ska kunna ha förankring hos större delar av Europas medborgare. 

Carl Bildt: En bra fråga. Men jag tror inte vi kan eller bör tänka bort nationerna. Jag brukar säga att jag är hallänning, svensk och europè – och allt är viktigt för mig.

Forslind: Hej igen! Följdfråga: Riksdagsplats -79!!!! Om vi bortser från avbrotten vet du någon aktiv ledamot idag som suttit längre? Mvh Martin

Carl Bildt: Jodå, det finns det. Jag tror att talmannen Per Westerberg är s k ålderspresident. 

Edvard Nybrant: Hej Carl Vad tror du om sverige i euro song contest ? mvh Edvard

Carl Bildt: Vi hoppa! Även om ett arrangemang till av detta dimension nog skulle vara lite krävande...

ulrika från Uppsala: hur sanna är de ska bevisen för kemisk stridsföring i Syrien och måste världen inte ingripa om de betraktas som trovärdiga?

Carl Bildt: Det finns uppenbarligen tecken på att sarin förekommit,  men omständigheterna är fortfarande är oklara. Vi följer mycket noga.

Jeca: Hej Carl! Kan du tänka dig att ta över Reinfeldts roll i M? Han är så fruktansvärt osympatiskt och framstår ju som obegåvad jämte dig. Jag gillar inte politiken M för, men med dig som ledare kanske man skulle återfå någon framtidstro igen. Med vänlig hälsning, utförsäkrad ensamstående mamma

Carl Bildt: Fredrik är en utomordentligt dukttig statsminister. Jag vet, för jag har varit med.

ABBA-fan: Hej Carl Bildt! När ska Sverige officiellt ge sitt bevis på sin uppskattning av vad ABBA gjort för Sverige? I andra länder t ex Storbritannien har flera av deras största artister blivit adlade och fått medaljer av drottningen. 

Carl Bildt: För några decennier sedan beslutade ju Sverige att avskaffa möjligheten till medaljer och titlar och sådant till svenska medborgare. Lite dumt, tycker jag. Abba skulle vara värda...

Lillemor Wiker: Hej Carl! Du talade om länders ”flaggskepp” och nämnde Abba som bra representation för Sverige och jag håller med men måste få säga att Du själv är ett synnerligen fantastiskt ”flaggskepp” för vårt land. Du är outstanding. Tack för att du finns. Bättre representant än Mr Bildt kan vi inte ha. Tack för ordet

Carl Bildt: Men som sångare skall mina talanger nog inte överskattas...

Matilda Niang: Nu kommer Carl Bildt svara på två frågor till innan det är dags för honom att ge sig iväg till ler intervjuer.

Katarina till Bildt: Har du sjungit nån gång sedan ”Fyra bugg och en Cocacola”? Kritiken var rätt grym

Carl Bildt: Jodå, det var sexa på Akademiska Föreningen i Lund i går och vi sjöng de klassiker som sådana tillställningar kräver.

alex: hej carl jag undrar om du tycker att det är skönt att ha makt? ha en fortsatt bra dag mvh alex

Carl Bildt: Möjlighet att påverka och få resultat – ja, det är viktigt.

Maja: Till Carl Bildt – Har alla länder möjlighet att anordna en sådan här tillställning? 

Carl Bildt: Kräver ju att man vinner. Men visst kan det vara krävande. Samtidigt mycket PR för landet och staden.

Fia: Carl Bildt har ju fått kritik för att ha åkt till Baku utan att prata mänskliga rättigheter, vad är hans kommentar till det?

Carl Bildt: Att det var fel. Jag talade visst mänskliga rättigheter. Också på presskonferensen där. Och det hade jag dessutom gjort också vid tidigare besök.

Jimmy Pettersson: Hej SVT, jag undrar om ni kan fråga Carl Bildt om den europeiska gemenskap ESC bygger upp och varför då inte de rikare länderna kan hjälpa till och betala de fattigare ländernas deltagande i ESC som nu inte har råd. 

Carl Bildt: Vet faktiskt inte, men det är en bra fråga...

Tack för alla frågor. Nu måste jag rusa vidare till andra TV-arrangemang.

Matilda Niang: Då tackar vi utrikesminister Carl Bildt.

Matilda Niang: Just nu är SVT:s vd Eva Hamilton gäst i soffan. Nästa person att chatta skulle ha varit Björn Ranelid, som tyvärr inte hinner. Han kommer dock sitta med i Soffan om en liten stund!

Matilda Niang: Just nu pratar Björn Ranelid och Rakel Chukri, chefredaktör för tidningen Sydsvenskan om ”sitt” Malmö i morgonsoffan.

Matilda Niang: Rakel Chukri kommer nu att chatta här nere hos mig.

Alias: Hej Björn! Vad tycker dom om Svedala? Jag ställer frågan eftersom jag bodde där som liten.

Matilda Niang: Hej! Tyvärr kunde Björn inte stanna och chatta. Han hälsar att han är hemskt ledsen för detta.

Favorit: Vem hejar Rakel på i ESC?

Rakel Chukri: Sverige, of course! Men mitt hjärta bultar för Rumäniens bidrag också. Män i klänning som sjunger i falsett, måste man älska.

A: Saknar lite kritisk granskning om ESC och hur dyrt det varit... Varför gör inte Sydsvenskan mer??

Rakel Chukri: Hej, vi har skrivit en hel del om det vad det kostat, men kommer säkert följa upp det igen. 

Edvard Nybrant: Hej Rakel Hur går det där nere i Malmö ? mvh Edvard

Rakel Chukri: Det går bara bra, tackar som frågar. Solen skiner och det är folkfest överallt. Till och med en schlagerskeptiker mjuknar.

Fredde: Till Rakel Chukri: Tar bevakningen av ESC resurser från den ”vanliga” journalistiken?

Rakel Chukri: Nej, inte hos oss. Vi har utökat antalet sidor för att kunna skriva mer om ESC. Det är ju det största som hänt i staden på länge. Men vill påpeka att bevakningen av ESC också är vanlig journalistik, alltså granskande. 

maja: Till Rakel: Hur kommer detta påverka bilden av Malmö tror du?

Rakel Chukri: Hej Maja, lite rolig fråga eftersom staden kryllar av journalister från Stockholm som vill diskutera bilden av Malmö. Och jag i min tur vill prata om bilden av bilden av Malmö. Men i korthet: folk kommer förhoppningsvis få en mer realistisk och positiv bild av staden. Jag skulle till exempel inte vilja bo i någon annan svensk stad. 

Svea: Vad tycker Rakel om V-kritiken mot Israel? Fel forum eller?

Rakel Chukri: Hej Svea. Jag tycker att man måste kunna få föra fram politisk kritik i samband med ett nöjesarrangemang. Bara Israelkritiken inte går över i antisemitism. Men jag är samtidigt förvånad över att det ständigt är Israel som ska kritiseras. 

Andreas från gbg: Till Rakel Chukri: För ESC med sig några negativa konsekvenser för Malmö?

Rakel Chukri: Nja, inte vad jag kan komma på. Men jag kommer sakna allt folk. Malmö skulle tjäna på att typ 100 000 fler personer bodde här.

aurora: Vem tror du kommer att vinna esc?

Rakel Chukri: Hej, jag tror alltid att Sverige kommer vinna alla tävlingar. Så Robin! Bara rösten håller.

Ahnna: Tror ni verkligen att ett sånt här stor arrangemang är bra PR för en stad som Malmö? Är det inte mest buisness för affärer och hotell och så? 

Rakel Chukri: Nej, jag tror att det ger otroligt mycket. Många har en otroligt märklig syn på Malmö. De tror i princip att detta är Sveriges Mordor eller Sveriges Chicago. Vilket det inte är. Så tack vare turismen sprids nog en mer världstillvänd bild.

Ahnna: Tror ni verkligen att ett sånt här stor arrangemang är bra PR för en stad som Malmö? Är det inte mest buisness för affärer och hotell och så? 

Rakel Chukri: Nej, jag tror att det ger otroligt mycket. Många har en otroligt märklig syn på Malmö. De tror i princip att detta är Sveriges Mordor eller Sveriges Chicago. Vilket det inte är. Så tack vare turismen sprids nog en mer världstillvänd bild.

Gerry: Hej Rakel! Är i från Skåne men bott i Stockholm nästa hela mitt liv och jag besöker Malmö en gång per år. Upplever att jag känner mig väldigt hemma i staden och att staden skall vara känd som parkernas stad istället för brottslighetensstad. Mvh

Rakel Chukri: Hej Gerry! Hallelluja! Jag instämmer i allt.

Thomas: Hej Rakel. Det var ett ovanligt von oben uttalande du gav om de medelklassmänniskor med 2,1 barn som inte valt att leva i Malmö. Varför detta kultur-översitteri? Man kan få alla delar, man kan bo där man vill och uppleva det man vill genom att besöka andra städer... / Medelklass-Thomas med 2,0 barn

Rakel Chukri: Hej Thomas, det var inte meningen att vara elak mot människor med 2,1 barn. Jag har själv vuxit upp i en mindre stad i Småland och förstår om man vill välja den typen av villasamhällen som finns där. Men, jag tycker att det är märkligt att Fokus lista inte värdesätter kultur och region. Bor man i Malmö så har man tillgång till hela Danmark och nära till Tyskland. Det borde betyda något i Fokus lista. jag tycker helt enkelt att de verkar utgå från att folk vill leva lite format-artade liv.

Matilda Niang: Nu tackar vi Rakel Chukri så mycket och välkomnar Richard Herrey som vann melodifestivalen 1984 med ”Diggi-loo diggi-ley”. Richard vann även ESC -84 i Luxemburg. Passa på att ställa frågor nu!

Sune till Herrey: Hur skiljer sig känslorna att vinna melodifestivalen och Eurovision Song Contest?

Richard Herrey: Att vinna när man representerar sitt land Sverige är ett stort privelegium

doris: vem är din favorit i kväll Richard??

Richard Herrey: Jag gillar flera stycken .. Sverige, Danmark , Finland

Alex: Blir du sugen på at vara med igen?

Richard Herrey: Som artist är man alltid sugen att vara med o göra roliga saker .. men det finns inga såna planer vad gäller melodifestival

Stina: HAr du något att göra med schlagern nu för tiden?

Richard Herrey: Nej , jag instiftade däremot ett pris som delas ut varje år på melodifestivalen och Eurovision. marcel becenzon award

öh: Hur lång var er internatonella kariiär?

Richard Herrey: Vi höll på i 3 1/2 år

Peter: Lyssnade inte på sändningen men har du kvar dina gyllene skor??

Richard Herrey: Jadå ,,  

Tor: Till Richard Herrey: Hur tycker du att tävlingen har utvecklats genom åren? Bättre nu än för fem år sedan?

Richard Herrey: Tycker den blivit bättre på många sätt .. men det är svårt med så stora evenemang och arenor att skapa känsla o närhet

Ida: Hur kändes det att vinna Richard?

Richard Herrey:

Euforiskt :)

Lena: Finns det någon chans att Robin vinner ESC 2013? Efterssom han blev historisk 2 gånger. Kan det inte hända att Robin vinner detta året?

Richard Herrey: Tror absolut det finns en chans. Robin är jättebra och låten likaså. 

Mira till Rickard Herrey: Har du aldrig blivit trött på låten som ni vann med?

Richard Herrey: Jodå ibland ..  men mest tacksam o glad :)

avva: ska du till arenan ikväll richard?

Richard Herrey: Ja

Emil P: Richard Herrey: Vad tycker du om kvalitén på årets bidrag? Vilken är din favorit?

Richard Herrey: Många bra bidrag .. lite spännande och udda som Rumänien och Hoilland och Finland .. sen mer traditionella som Robin och Danmark som får gälla som favorit

Ulrika: Richard, Hur kommer vinnarens liv att påverkas efter ikväll?

Richard Herrey: Beror på vem som vinner. men det närmsta året kommer bli väldigt hektiskt :)

Matilda Niang: Då tackar vi Richard Herrey som skyndar vidare.

Matilda Niang: Nu chattar dagens sista gäst - Pia Kinhult (M) som är ordförande regionstyrelsen Skåne.

Ylva: Till Pia Kinhult: För ESC med sig bråk, skadegörelse eller andra problem?

Pia Kinhult (M): Nej, det är ett event som präglas av positiva känslor, sång och dans.

Henrik: Till Pia: Vilket bidrag är din favorit? Vem tror du vinner?

Pia Kinhult (M): Jättesvårt att säga. Är verkligen ingen expert. Tycker det vore kul om Danmark vinner då kan vi fortsätta fira om ett år! Det vore bra. Annars gillar jag Ungern också.

avva: Är Pia nöjd med eurovision? Och hur ser hon på bråket om Israel?

Pia Kinhult (M): Det är synd att blanda in storpolitiken i ett event som vill peka på samverkan och samvaro. Men, det är inte första gången det sker. Det finns fler länder som har problem och inte är riktigt på rätt bana och jag önskar att de som kritiserar var lite mer öppna för helheten.

Matilda Niang: Så, då var chatten över för i dag. Vilket himla tempo :-) Hoppas att ni är nöjda med svaren. Vi kör samma upplägg i morgon med fler gäster. Tack för att ni var med!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.