Björnhonan Lill-Babs med sina ungar som tittade ut från idet på Skansen i veckan. Foto: TT

Björnungar får inte plats – måste avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Häromdagen smög de fyra nyfödda björnungarna på Skansen ut ur sitt ide och gjorde genast kometkarriär i medierna. Men om några år kommer djurparken troligtvis att tvingas att avliva dem, eftersom de inte får plats i någon av Europas djurparker.

Ungefär var tredje år är det dags för nya björnungar att födas på Skansen och varje gång när småttingarna gör debut i offentligheten blir det en stor attraktion. Under torsdagen tittade björnungarna Tassa, Tundra, Trubbel och Tiburtus ut ur idet för första gången tillsammans med sin mamma Lill-Babs. 

Men för dem som för de allra flesta björnar – och även andra djurparksdjur, blir livet troligtvis kort. Djurparkerna tvingas avliva björnarna när de blir könsmogna eftersom man inte lyckas omplacera dem i olika djurparker.

Det kan tyckas mycket sorgligt, men enligt Linda Törngren, djuransvarig på Skansen, har man sällan något annat val eftersom björnar lever ensamma och sällan får plats i någon av Europas djurparker som Skansen samarbetar med.

– På Skansen sätter vi djurvälfärden först och vi vill låta våra björnar ha ett naturligt beteende genom att ge dem möjligheten att få fortplanta sig, vara dräktig och ta hand om sina ungar. En björn som inte får fortplanta sig lever inget bra liv, säger hon Linda Törngren.

Vill hindra inavel

Björnungarna lever i två år tillsammans med sin mamma, sedan hålls de under något år i en syskongrupp och när de blir könsmogna vid tre års ålder försöker man placera dem.

Men det finns fler björnar än platser i djurparker och då tvingas man avliva djuren. Men är det då rätt att låta björnarna föda nya ungar, frågar sig kritiker och djurrättsaktivister. Ja, om man vill undvika inavel, menar Linda Törngren.

– Ska man hålla igång en djurparkspopulation så måste björnarna få fortplanta sig så att genmaterialet blir så stort som möjligt, annars hamnar man i inavelsfällan. Men jag har förståelse för att det upprör, speciellt eftersom vi människor är så fjärmade från liv och död i dag, säger Linda Törngren.

Hon tillägger att björnarna lever ett bra liv under den tid de lever och avlivas av en veterinär på plats på Skansen och slipper en stressande transport.

Oftast är det hanarna som avlivas i första hand, då de är aggressiva efter könsmognad och inte kan hållas i samma hägn. Enligt Törngren är detta förfarande standard och sker i alla djurparker. I den mån man kan försöker de europeiska djurparkerna att byta djur med varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.