En annan sällsynt syn så här års är nya nässelfjärilar, som dök upp redan för två veckor sedan. -De är väldigt mycket för tidiga, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.
Den milda vintern gjorde att många befarade en invasion av fästingar och mördarsniglar i sommar. Och visst finns bådadera i stor mängd ute i naturen – men så länge det är torrt och varmt håller de sig undan.
De exemplar av nässelfjäril som man kunnat se tidigare under våren har varit övervintrande individer. Nu har alltså en helt ny generation redan hunnit utvecklas.
Kan bli gott om getingar
I år har vi också hittills varit ganska förskonade från mygg. Enligt Lars-Åke Janzon beror det på att den torra och varma våren gjorde att våtmarkerna, och därmed även myggens ”barnkammare”, minskade i storlek.
Däremot så kan det bli mycket getingar senare i sommar. Getingarna gillar liksom de flesta människor nämligen sol och värme.
-Den milda vintern var bra även för dem, och det finns gott om honor nu som kan föröka sig, säger Lars-Åke Janzon.
Sommarkantareller
Den tidiga värmen gjorde att vårtecknen stod som spön i backen, långt före vanlig tid. Många av de kortflyttande fåglarna brydde sig dessutom inte ens om att lämna Sverige i år.
Men årets sommar är hittills mer normal. Något som till och med är lite sent i år är svampsäsongen – vilket även det beror på värmen.
-Men i och med att det kom regn så finns det fint med sommarkantareller, säger Lars-Åke Janzon.
Karin Holmertz