Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thom Thaveus, tf. säkerhetschef på SVT och fd. förste analytiker på Säkerhetspolisen, listar tre aktuella hot mot Sverige. Foto: Clara Zahui/Reuters

Säkerhetsexperten: ”Bland de mest allvarliga säkerhetslägena någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har gått från att vara ett möjligt mål bland flera andra västländer till att bli en prioriterad måltavla för våldsbejakande extremister. Flera aktörer försöker nu profitera på den upprörda stämningen kring koranbränningarna.

– Jag skulle vilja påstå att det nog aldrig varit så här illa, säger Thom Thavenius, tf. säkerhetschef på SVT och fd. förste analytiker på Säpo.

Den svenska terrorhotsnivån har höjts från 3 till 4 med en hög risk för terrordåd. I centrum för den nya bedömningen står hotet från den våldsbejakande islamistiska miljön.

Enligt Thom Thavenius finns det flera orsaker till varför Sverige, till skillnad från andra västländer, hamnat i deras fokus. En av dem är desinformationskampanjen mot den svenska socialtjänsten.

– Aktörer som rör sig i islamistiska miljöer har jobbat upp en diskurs och en infrastruktur för att kunna driva och få spridning i den här frågan. Sedan har vi Sveriges Natoansökan och den effektmaximering som koranbränningarna fick med Turkiets reaktioner, säger han.

Tacksam måltavla

Sverige utgör också en tacksam enskild måltavla för den muslimska världens reaktioner, enligt Thom Thavenius.

– Det är inte bara våldsverkande islamister som pekar ut Sverige. I andra ringhörnan har vi i grund och botten vänligt sinnade muslimska länder som har problem med koranbränningarna. Mellan de här två ytterligheterna finns det ett spektrum av aktörer som av olika anledningar fokuserar på det som händer i Sverige just nu.

Thom Thavenius beskriver Sveriges situation som unik.

– När det varit allvarliga lägen tidigare, i samband med Muhammedkarikatyrerna till exempel, var det fokus på dem som publicerade bilderna. Men nu är det en sådan bredd på hotbilden och eftersom Sverige står i fokus är det ett mycket allvarligt läge.

Kanske värsta läget någonsin

– Jag skulle vilja påstå att det är bland de mest allvarliga säkerhetslägen vi någonsin haft sedan Säpo började använda systemet med terrorhotsnivåer, fortsätter han.

Det ska mycket till för att läget ska förändras.

– Jag tror att vi kommer få leva med den hotbild vi ser under en överskådlig framtid. Det kommer bli en del av vår vardag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det innebär terrornivå fyra – sju år sedan sist Foto: Pontus Lundahl/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.