Håll i huvan! SMHI har utfärdat en klass 1 varning för hårda vindbyar i framför allt kustlandskapen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

Blåsig avslutning på påsken – klass 1-varning utfärdad för vind

Publicerad

Friska vindar och blygsamma temperaturer väntar stora delar av landet under annandag påsk. Och någon vårvärme är inte i sikte den kommande veckan.

– De kyliga nordvästvindarna ser ut att dominera och bjuder på snöbyar varvat med sol – klassiskt aprilväder, säger Gunilla Grafström, meteorolog på SMHI.

Det är ett lågtryck som passerar norr om Skandinavien som gör att det blir blåsigt.

Till havs ökar vinden på många farvatten och SMHI har utfärdat klass 1-varningar för Östersjöns farvatten där det väntas blåsa kuling.

– Det passerar en front med nederbörd och sedan kommer det att bli kallare. I Västerbotten kan det även bli risk för ishalka på sina håll, men vi har inte gått ut med någon officiell varning ännu, säger Gunilla Grafström.

Också i Bottenviken ligger varning för kuling, liksom i Skärgårdshavet, Finska viken, Rigabukten, Bälten, Kattegatt, Skagerack, Öresund och i Vänern.

Det kyliga vädret består under veckan då många är påsklovslediga. Dock håller sig temperaturerna inom det som anses normalt för årstiden.

– Det är ändå plusgrader under dagen i stora delar av landet, men nätterna är kyliga vilket är normalt för april, säger Gunilla Grafström.

Varningar för risk för gräsbränder har utfärdats för största delen av södra Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer