Den franske nationlekonomen och professorn Jean Tirole tilldelas ekonomipriset.

Jean Tirole får årets ekonomipris

Uppdaterad
Publicerad

Det blir den 61-årige franske nationalekonomen Jean Tirole som får ekonomipriset till Alfred Nobels minne. – Tack så mycket, jag är hedrad, säger Tirole.

Priset, Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, meddelades på måndagen i vetenskapsakademiens lokaler i Stockholm. Motiveringen är kort och koncis och lyder:

”För hans analys av marknadsmakt och reglering”.

Nobel 2014

– Årets ekonomipris handlar om att tygla mäktiga företag, säger Staffan Normark, ständig sekreterare vid Vetenskapsakademien.

I sin motivering skriver Akademien att han är en av vår tids mest inflytelserika nationalekonomer: ”Han har gjort viktiga teoretiska forskningsinsatser på flera områden, men framför allt har han klargjort hur man kan förstå och reglera branscher med några få mäktiga företag.”

– Tack så mycket, jag är hedrad. Jag är väldigt rörd men jag ska försöka svara på frågor, sade Tirole efter tillkännagivandet över telefonlänk från Toulouse.

Tiroles forskning

Sedan mitten av 1980-talet har Tirole bedrivit sin forskning som handlar om när företag får en helt dominerande ställning på en marknad. Om de lämnas oreglerade får det oftast oönskade resultat för samhället, till exempel att priserna blir högre än vad kostnaderna motiverar. Eller att lågproduktiva företag överlever genom att hindra nya och mer produktiva företag att komma in på marknaden, enligt Vetenskapsakademien.

Han ställer centrala policyfrågor som hur myndigheter bör hantera fusioner och karteller eller hur de bör reglera monopolister.

Hur mycket kan man använda det han forskat kring i praktisk dagspolitik?

– Det används väldigt mycket. De teoretiska grunderna för reglering av banker, regleringen av telekomindustrin. Och till exempel nu att man inte behöver betala så höga avgifter för roaming när man åker utomlands. Den teoretiska grunden för den typen av reglering, den kommer från Tirole, säger John Hassler, professor i nationalekonomi.

– Han har också gått in i enskilda marknader och sagt att här bör marknaden göras på det här sättet. Så han är teoretiker men också väldigt praktisk, säger Hassler.

Tirole är i dag verksam vid Institut d' Économie Industrielle i Toulouse, Frankrike.

Priskommitten öppnar för fler kvinnor

Priskommittén för Riksbankens ekonomipris får i år åter kritik för att de gett priset till en man. Det har bara hänt en enda gång, 2009, att en kvinna fått priset. Nu öppnar kommittéledamoten professor Mats Persson, för möjligheten att bredda definitionen av ekonomiforskning, något som kan leda till att fler kvinnor kommer i fråga.

Varför är det åter en man som får priset?

– Det är väldigt få kvinnor som är verksamma inom nationalekonomi, säger Mats Persson.

Bredda definitionen av ekonomi

– Det kan vara en rimlig breddning att gå ännu mer in i sociologi, antropologi eller psykologi. Det är till exempel sådant vi funderar på i kommittén, säger Mats Persson som samtidigt säger att årets pristagare är användbar för politiker.

– Hans forskning har politiska tillämpningsområden. Han visar att vissa marknader ska man reglera, andra inte, säger Mats Persson. ​

De senaste årens pristagare

2014 Jean Tirole (Frankrike)

2013 Eugene Fama (USA), Robert Schiller (USA) och Lars Peter Hansen (USA)

2012 Alvin Roth (USA) och Lloyd Shapley (USA)

2011 Thomas Sargent (USA), Christopher Sims (USA)

2010 Peter Diamond (USA), Dale Mortensen (USA), Christopher Pissarides (brittisk och cypriotisk medborgare)

2009 Elinor Ostrom (USA), Oliver Williamson (USA)

2008 Paul Krugman (USA)

2007 Leonid Hurwicz (född i Ryssland, amerikansk medborgare), Eric Maskin (USA), Roger Myerson (USA)

2006 Edmund Phelps (USA)

2005 Robert Aumann (född i Tyskland, israelisk och amerikansk medborgare) och Thomas Schelling (USA)

Källa: nobelprize.org (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobel 2014

Mer i ämnet