Tiktok-läkaren Tracy: ”Jag är ingen influencer”

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren Tracy Ghattas, även känd som Tiktok-läkaren, har över 70 000 följare på plattformen. Där postar hon videos med målet att utbilda och informera om medicinska frågor.

– Jag tänkte: undra om jag kan sprida information om saker som folk inte vet men förmedla det på ett mer vardagligt sätt, säger Tracy Ghattas.

Klippen, som är mellan en och tre minuter långa, spelar hon ofta in på lunchrasten eller efter jobbet.

– Jag upplever att både min chef och mina kollegor tycker att det är kul att jag som läkare tar plats på Tiktok och andra medier, säger Ghattas.

– Det kommer dock såklart med ett stort ansvar. Mixen mellan sociala medier och vård är fortfarande en väldigt ny sak, och vi lär oss mycket på vägen hur vi ska på bästa sätt kunna lära ut till folket utan att göra några fel på vägen, säger Ghattas.

Ger råd, inte svar

Går det att sätta en diagnos på någon bara via en kommentar på Tiktok?

– Nej. Man behöver en anamnes. Det bästa är om man kan träffa patienten. Jag försöker säga i mina klipp att om du är osäker ska du gå till vårdcentralen eller ringa 1177. Det jag ger är råd, inte svar, säger Ghattas.

Får betalt via samarbeten

Ghattas får inte betalt för sina videor av Tiktok. Däremot har hon gjort några samarbeten med företag via appen.

– Jag har gjort några samarbeten, men då är jag väldigt noggrann med att det är ett företag som jag själv kan stå för och som har någon form av evidens bakom sig... när det gäller mediciner gör jag inte reklam för eller rekommenderar specifika läkemedel, utan endast de aktiva substanserna, då jag som läkare vill hålla mig så oberoende som jag bara kan.

Ser du dig själv som en läkare eller tiktokare?

– Jag är läkare, inte Tiktokare. När folk säger att jag är influenser så säger jag bara: Nej, nej nej! Jag är läkare och lär bara ut, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.