Riskfritt test kan ersätta fostervattenprov

Uppdaterad
Publicerad

En helt ny metod med ett enkelt blodprov kan inom några år ersätta den nuvarande forterdiagnostiken.

Det här visar flera internationella studier, bland annat på Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

I dag sker den vanligaste forsterdiagnostiken genom att en nål sticks in i magen på den gravida kvinnan. Huvudsyftet är att se om barnet har Downs syndrom eller andra mer allvarliga och ovanliga kromosomförändringar.

– Problemet är att varje fostervattensprov innebär en risk för fostret. En halv till en procent av fostervattenproven leder till missfall av ofta friska foster, säger Bo Jacobsson, professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Bättre och säkrare

Numera kan kvinnor istället ta ett kombinerat ultraljudstest och blodprov, så kallat KUB-test, som har minskat behovet av fostervattenprov, men som också innebär att en del allvarliga kromosomavvikelser inte upptäcks. En del av de kvinnor som tar KUB-testet måste ändå göra ett fostervattenprov.

Den nya metoden med ett enkelt blodprov har hittills visat sig både bättre och säkrare än de andra metoderna.

– Detta kommer att revolutionera fosterdiagnostiken inom några år, tror Bo Jacobsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.