Foto: TT

Blodtransfusion kan överföra dödlig sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en sjukdom, en lungkomplikation, som bara överförs genom blodtransfusioner och som kan leda till döden. Nu inleder svenska forskare jakten på de bloddonatorer som misstänks överföra det som utlöser denna mystiska sjukdom som kallas TRALI.

TRALI, som betyder transfusion Related Acute Lung Injury, upptäcktes redan på 60-talet men är fortfarande ett mysterium på många sätt. Den beskrivs i den medicinska litteraturen som en allvarlig och akut lungkomplikation och den uppkommer bara hos någon som fått en blodtransfusion.

– Men den blodgivare som bär på det som tycks kunna orsaka TRALI har ingen aning om detta och har själv inga som helst problem, säger Agneta Taune Wikman, överläkare i transfusionsmedicin.

TRALI är en ovanlig komplikation men ändå tros den drabba minst 100 personer i Sverige varje år. Mellan 5 och 20 procent av de drabbade avlider. Men siffrorna är osäkra och mörkertalet troligen stort.

– Det är väldigt svårt att diagnostisera TRALI, säger Gustaf Edgren, hematolog och forskare på Karolinska institutet i Solna. Skälet är att de flesta som drabbas ofta redan är svårt sjuka eller skadade. Så det här kan vara toppen på ett isberg.

Större problem än HIV

Så när TRALI slår till är alltså redan svaga och utsatta patienter som drabbas vilket gör att läkare inte alltid kan ställa rätt diagnos. Kunskapen om TRALI är dessutom bristfällig inom sjukvården, men TRALI är den allvarligaste transfusionsorsakade komplikation som man känner till i dag. Sjukdomar som HIV och hepatit har sjukvården nu kommit till rätta med och risken att smittas av dessa vid en blodtransfusion är nästan noll idag.

– Det man i dag säger orsakar dödliga reaktioner vid blodtransfusioner är TRALI, säger Agneta Taune Wikman.

Men nu inleds ett nytt sökande efter de bloddonatorer som tycks kunna överföra TRALI. Det man hittills känner till är att det tycks handla om en antikropp, och att kvinnor som varit gravida verkar vara mer benägna att överföra det som orsakar TRALI än andra blodgivare, men detta är långt ifrån hela förklaringen.

Alla donatorer ska identifieras

När man donerar blod blir blodet bara ett nummer i systemet i dag. Sekretessen för alla blodgivare har varit en viktig faktor, men efter långa processer i domstol har forskarna nu fått tillstånd att identifiera alla blodgivare för att kunna samköra dessa med alla patienter som drabbats av TRALI.

– På så här sätt kan man mer exakt ta reda på vilka blodgivare som tycks bära på något som orsakar TRALI, säger Gustaf Edgren. Vi kommer sedan att ta kontakt med dessa personer och forska vidare i vad det är gör att TRALI bryter ut, säger Gustaf Edgren.

Men forskningen är inte okontroversiell. Kritikerna menar att man riskerar att skrämma bort blodgivare när dessa kan bli identifierade på det här sättet. Men Gustaf Edgren anser att nyttan i det här fallet klart överstiger den eventuella risken.

– Man ger blod för att man vill väl, och att då stoppa huvudet i sanden för att det vore obehagligt att veta att ens blod gett upphov till en komplikation, det tror jag är irrelevant. Frågan är om vi kan förbättra blodsäkerheten, och det är jag ganska övertygad om att vi kan på det här sättet, säger Gustaf Edgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.