Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för Riksnyheternas olika plattformar Foto: Stina Stjernkvist, SVT Bild

Så bevakar SVT coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter är just nu inne i en omfattande nyhetsbevakning av coronavirusets följder. Förra veckan hade SVT Nyheters sajt ungefär 8 miljoner unika besökare. Rapport, Aktuellt, Morgonstudion och våra många extrasändningar både online och i tv sågs av rekordstor publik.

Mycket tyder på att det läge som nu (16 mars) råder kommer att fortsätta eller ytterligare skärpas. Så här planerar vi på SVT Nyheters riksredaktion att bevaka händelseförloppet.

 • Vi uppdaterar dygnet runt nyheter om coronaviruset i vårt direktflöde på svt.se. Sedan den 24 februari har redaktionen ställt om för att rapportera i ett ständigt pågående flöde där vi översiktligt ger de senaste nyheterna, fakta, grafik om virusets spridning och förklarande nyhetsklipp.
  I den mån vi hinner så svarar vi även på publikens frågor. Men trycket på att få svar på konkreta frågor är enormt och i första hand behöver vi prioritera nyhetsuppdateringar. Direktflödet har hittills över 12 miljoner besök, vilket är en unikt hög siffra.
 • Varje vardag sänder vi ett extraprogram om coronaviruset kl 20.00-20.30 i SVT2. Nu på tisdag, 17 mars, när beskedet om fotbolls-EM skjuts upp, sänder SVT Sport extra 20.30 – 21.00 i SVT2.
   
 • Helgen 21-22 mars ersätts ordinarie Vinterstudion av en rapportering om coronavirusets konsekvenser, med hjälp av experter. I programmen utgår vi från tittarnas frågor.
   
 • På svt.se direktsänder vi alla presskonferenser där regeringen och svenska myndigheter berättar om nya åtgärder och initiativ. Vi sänder självklart extra vid stora händelser i Sverige och i utlandet. Samtliga direktsändningar om coronapandemin sänds också alltid direkt i SVT2. Vid särskilt stora nyhetshändelser bryter vi SVT1. Alla extrasändningar går att se i efterhand på svt.se och SVT Play.
 • I Morgonstudion 6.00-9.10 ges nyheter och analyser om viruset, och varje morgon 8.08 har vi med en expert som besvarar publikens frågor.
   
 • Rapport sammanfattar nyhetsvecklingen varje halvtimme på morgonen liksom 12.00, 16.00, 18.00 och 19.30 samt i sena Rapport. Aktuellt 21.00 ger varje kväll kvalificerade utfrågningar och analyser. Vi ser ett kraftigt höjt publikt intresse även för de tablålagda nyhetssändningarna.
   
 • Text-tv är en ständigt uppdaterad informationskälla, mycket uppskattad av sin trogna publik.

Vi befinner oss i ett extraordinärt nyhetsläge där publikens behov av en saklig och korrekt rapportering är enorm. Våra rikssända nyhetsprogram, text-tv och svt.se är prioriterade av SVT, så att vi kan säkra en kvalificerad nyhetsbevakning även under dessa mycket speciella omständigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet