I brevet som Nöjesguidens chefredaktör Margret Atladottir mottog står det bland annat ”Gör du nu inte som jag säger Margret kan jag garantera dig att du blir kroppsstyckad”. Atladottir polisanmälde händelsen i lördags per telefon.
-Jag har aldrig anmält ett hotbrev förut, men det här var det absolut grövsta jag fått, säger Margret Atladottir till SVT. Jag hoppas polisen utreder ärendet, och jag tycker att man borde blåsa upp debatten om våld mot kvinnor igen. Det finns många kvinnor som får stå ut med hot från män.
”Borde lägga ner bloggen”
Isabella Löwengrip, också känd under pseudonymen Blondinbella, mottog samma hotbrev och anmälde saken till polisen, men menar att hon fick höra ”att hon borde lägga ner bloggen” för att slippa hoten. I hennes egen blogg uppger hon att polisen vid tidigare anmälningar om hot sagt att ”de inte kan göra så mycket innan ett brott har begåtts”.
-Det är viktigt att man gör en formell polisanmälan om man känner sig hotad, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren. Anmäler man inte så har det liksom inte hänt. När det gäller näthot tar vi hjälp av IP-brottsgruppen för att spåra avsändare. Men ofta går det inte att spåra avsändaren.
”Nej, det har blivit förvrängt”
I flera medier, bland annat Resume och SvD, uppges att polisens talesperson Kjell Lindgren menar att bloggerskorna själva bär en del av skulden för de hatbrev de har fått motta.
Citatet som används är ”-De borde ta sig en rejäl funderare innan de exponerar sig som de gör på internet, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman i Stockholms län tilll Nyheter24”.
-Nej, det har blivit förvrängt, säger Kjell Lindgren till Rapport. Jag uttalade mig generellt om att folk borde tänka efter innan de skriver allt möjligt på nätet, exempelvis att de åker på semester. Det har inget med de här dödshoten att göra, de har jag ingen kännedom om.
Nanok Bie
nanok.bie@svt.se
twitter: @nanok