Blöjstopp för praktikanter

Publicerad

Förskolepraktikanter i Borås får inte längre vara med vid blöjbyten eller toalettbesök. De nya riktlinjerna har tagits fram efter ett uppmärksammat övergreppsfall i fjol, rapporterar flera medier.

Riktlinjerna har fått kritik för att gå för långt, men försvaras av kommunen.

– Vi tycker att intimsituationer är särskilt viktiga för barnen och att det är rimligt att de hanteras av anställd personal. Det är viktigt att vårdnadshavare har den tryggheten när de lämnar sina barn, säger Bo Drysén, högste ansvarige chefen för förskolan i Borås till Ekot i Sveriges Radio.

Nyexaminerade förskollärare ska i stället få extra utbildning när de anställs.

Fredric Gieth, som är lärare vid förskollärarutbildningen vid Högskolan i Borås, är kritisk:

– Det är jättekonstigt att studenterna inte får lov att förbereda sig för det som de ska jobba med, det är ju ett moment som ingår i deras yrke, säger han till bt.se.

I fallet som ligger bakom begick en 30-årig arbetsmarknadspraktikant sexövergrepp mot tre barn på en förskola i staden. Han fick nyligen sitt straff sänkt till fängelse i ett och ett halvt år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.