Bluffläkare släppt ur fängelset

Uppdaterad
Publicerad

En 54-årig man som i tingsrätten dömdes till tre och ett halv års fängelse för att med den traditionella indiska läkekonsten ayurveda ha vilselett en rad personer har släppts ur häktet.

Frisläppandet sker efter avslutad huvudförhandling i hovrätten, dit mannen överklagade domen från juni i år.

Mannen riskerar ett straff på ett år eller mer, skriver hovrätten i sitt beslut. Därför kan häktning ”inte längre anses påkallad”.

Ska betala 1 miljon i skadestånd

-Hovrätten har samtidigt ålagt honom reseförbud och sagt att han måste lämna in sitt pass. Jag tolkar det som att han kommer att bli dömd för brott, men att straffet kanske inte kommer att bli lika långt som i tingsrätten, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge till TT.

Edsbagge ser helst ett långt straff även i hovrätten.

-Men jag kan inte säga nu att jag är missnöjd innan vi vet vad domen blir.

Mannen dömdes i tingsrätten bland annat för grovt bedrägeri och sexuellt ofredande. Tingsrätten dömde även ut ett skadestånd på nästan en miljon kronor, som mannen ska betala till tretton personer. Av dem har två avlidit.

Hovrättens dom mot mannen meddelas nästa tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.