BO vill förbjuda kollektiva straff

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av de elever som deltagit i Barnombudsmannens årsrapport uppger att de blivit bestraffade för något som något annan gjort. BO Lena Nyberg vill nu att ett förbud mot kollektiv bestraffning skrivs in i skollagen.

Eleverna har enligt BO erfarenhet av bl.a kvarsittning, indragna raster, kollektiva utskällningar och att datasalar samt bibliotek stängts av.

”Vuxna skulle aldrig på sina arbets- platser acceptera att bli bestraffade för något som en kollega gjort sig skyldig till”, skriver Lena Nyberg på Dagens Nyheters debattsida.

BO:s rapport visar också att fler elever i dag lider av stress än för fem år sedan.

Knappt hälften av eleverna i enkäten känner stress minst en gång i veckan. Bland flickorna är siffran högre, 53 procent. Nästan vart femte barn har dessutom huvudvärk varje dag eller flera gånger i veckan, men färre uppger att de har ont i magen.

-Många elever är stressade över att inte klara sina studier. Dessutom ska man vara accepterad som kompis, inte vara mobbad, vara rätt klädd. Flickorna är kanske i högre utsträckning måna om att leva upp till omgivningens förväntningar och har större press på sig att se snygga ut och vara smala, säger Nyberg.

Rapporten i korthet

• 44 procent av de drygt 1 000 tillfrågade eleverna uppger att de drabbats av kollektiv bestraffning. Det kan gälla kvarsittning, indragen rast, indragen undervisning, pengar tagna från klasskassan eller stängning av datasalar, bibliotek och kaféer.

• 49 procent känner sig stressade minst en gång i veckan. Bland flickorna är siffran 53 procent, bland pojkarna 41. 2002 svarade 42 procent att de kände sig stressade, 45 procent av flickorna och 38 procent av pojkarna.

• Endast 44 procent anser att barns och ungdomars lika värde respekteras i skolan. Högstadieelever och utlandsfödda beskriver en större känsla av ojämlikhet än andra.

• 13 procent tar på frågan ”Om du fick bestämma i hela Sverige – vilka två saker skulle du ändra på?” upp frågor som rör invandring, integration och rasism. Av dem är ungefär hälften negativa till invandring.

Källa: BO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.