”Kopplingen till LO är lite osund”, säger Thomas Bodström till SVT:s ”Min sanning” Foto: TT

Bodström: S bör bryta med LO och satsa på ”den gode invandraren”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna bör byta namn, bryta med LO och satsa på ”den gode invandraren”. Det är Thomas Bodströms recept för att vända trenden efter partiets historiskt dåliga valresultat.
– De flesta svenskar tycker ju ungefär som Socialdemokraterna, fast de röstar på andra partier, säger den förre justitieministern i programmet Min sanning.

Thomas Bodström var justitieminister i Göran Perssons regering mellan 2000 och 2006. I intervjun med Anna Hedenmo kommenterar han det svaga stödet för Socialdemokraterna och lyfter vad han anser att partiet gjorde fel i valrörelsen.

”En jättemiss”

– Man anammade bilden att de som kommer till Sverige utgör ett problem. Men hur många människor finns det med invandrarbakgrund? 1-2 miljoner? De allra flesta klarar sig alldeles utmärkt. Jag tycker att S gjorde en jättemiss som inte satsade valrörelsen på den goda invandraren.

Bodström har också flera förslag till hur partiet bör reformeras. Först och främst tycker han att det borde byta namn, från Socialdemokratiska arbetarpartiet till Socialdemokratiska partiet.

– Det är inte arbetarklassen som är längst ner längre, det ser inte ut så. Jag tycker att många, många fler ska känna sig lockade till Socialdemokraterna.

Vill dumpa LO

Dessutom menar Thomas Bodström att partiet bör klippa banden till landsorganisationen, LO.

– Kopplingen till LO är lite osund. Alla i LO är inte socialdemokrater längre. Då är det mer naturligt att man finns för alla organisationer på samma sätt. Partiet borde vila mer på den ideologiska grund som finns i Sverige. De flesta svenskar tycker ju ungefär som socialdemokraterna, fast de röstar på andra partier.

Som exempel lyfter de före detta justitieministern upp politiska mål som rättvisa förhållanden, tillgång till sjukvård och barns rätt att gå i skola. Thomas Bodström öppnar också för en politisk comeback.

Tänkbar kommunpolitiker

– Jag skulle kunna satsa på att jobba kommunalt, där kan man verkligen göra saker.

Hur poppis är du i det socialdemokratiska partiet? Är du välkommen tillbaka?

–  Jag hoppas det. Jag får i alla fall lite förfrågningar, och jag har kontakt på olika nivåer.

På landsorganisationen, LO, väljer man att inte bemöta Bodströms yttrande.

– Det kommer inte från partiet, utan från en fri debattör, och känns mer riktat mot Socialdemokraterna än oss. Därför avböjer vi att kommentera, säger Jon Andersson, pressekreterare på LO.

Min sanning med Thomas Bodström sänds den 9 december i SVT2 och SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer