I ”Min sanning” berättar förre justitieministern Thomas Bodström (S) om hur han erbjöds en halv miljon kronor för att rädda regeringens anseende och tacka nej till jobbet som landshövding efter Allra-skandalen. Foto: SVT

Bodström erbjöds pengar för att hoppa av som landshövding

Publicerad

Regeringen erbjöd Thomas Bodström sex månadslöner om han sade upp sig från jobbet som landshövding. Det avslöjar den förre justitieministern i SVT-programmet Min sanning.

Den tidigare justitieministern Thomas Bodström (S) skulle ha blivit landshövding för Stockholms län hösten 2017, men ett par veckor innan han skulle tillträda petades han från uppdraget av regeringen.

Skulle rädda regeringen

Nu avslöjar Thomas Bodström att han erbjöds över en halv miljon kronor för att rädda regeringen och själv säga upp sig från posten som landshövding.

– De sa att de ville att jag skulle säga upp mig, att det skulle vara bäst för regeringen, berättar Thomas Bodström för Anna Hedenmo i Min sanning.

Det var skandalen i pensionsbolaget Allra som satte stopp för landshövdingsplanerna. Fyra personer står åtalade för att på olika sätt ha berikat sig själva med pensionspararnas pengar.

Ledamot i styrelsen

När den misstänkta brottsligheten uppdagades hade Thomas Bodström en välbetald styrelsepost i bolaget. Den förre ministern och stjärnadvokaten figurerade också i reklamen för Allras fonder.

Trots att Bodström själv aldrig misstänktes för inblandning i det som åklagaren hävdar är kriminalitet blev kritiken massiv mot att en person med koppling till Allra skulle bli landshövding i Stockholm. Samtidigt hade Bodström gjort sig redo för uppdraget genom att sälja sin advokatbyrå.

Då kom regeringens erbjudande om pengar i utbyte mot att han hoppade av jobbet.

–  Mitt motbud var noll månadslöner – men att jag inte tänkte säga upp mig. Det hade varit jättekonstigt om vi var överens om att jag inte hade gjort något fel men att jag ändå måste säga upp mig – för att rädda regeringen.

Regeringen: ”Kommenterar inte detaljer”

I stället blev regeringen tvungen att dra tillbaka utnämningen. Ansvarig för turerna var civilminister Ardalan Shekarabi (S), som i dag inte vill prata om det. Men regeringen dementerar inte Bodströms påstående:

”Regeringen kommenterar inte detaljer i de samtal som fördes med TB (Thomas Bodström reds. anm) i samband med att regeringen upphävde sitt beslut att utse Thomas Bodström till landshövding i Stockholms län.”, skriver Finansdepartementet i ett svar till SVT Nyheter.

Historien kring Allra har fått Thomas Bodström att tänka om kring att sitta i styrelser:

– Jag tror inte att jag kommer att sätta mig i en styrelse igen. Även när förutsättningarna är goda så kan det hända saker som man inte alls har tänkt på.

Hela intervjun med Thomas Bodström i Min sanning sänds den 9 december i SVT2 och SVT Play.

Rättelse: I en tidigare version av denna text stod det att åtalet i Allra-härvan gällde bedrägeri. Dessa misstankar avskrevs i augusti. Åtalet mot de fyra misstänkta gäller nu grovt mutbrott, penninghäleri och trolöshet mot huvudman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer