En del av MSB:s kommande insatser för att öka kunskapsläget kring Nato. Foto: MSB

Bohlin (M): Svenskarna ska utbildas om Nato

Uppdaterad
Publicerad

Insatser ska genomföras för att öka samhällets kunskapsnivå kring det svenska Natomedlemskapet, meddelar Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar. Två insatser ska sjösättas för att öka kunskapsläget i landet.

En av insatserna riktar sig till unga mellan 16 och 25 år och den andra till den breda allmänheten.

– Det här är alltså inte frågan om någon politisk opinionsbildning för Nato utan saklig information om vad Nato är och innebär för Sverige och Sveriges befolkning, säger Oskar Bohlin.

Informationen kommer finnas på ett flertal plattformar och på flera språk, enligt Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Vi kommer ställa frågor som ”påverkar Nato mig?”, ”är vår säkerhet verkligen hotad?”, ”blir det kärnvapen i Sverige?”, ”behöver vi ett försvar nu när vi är med i Nato?” och så vidare.

MSB har sedan tidigare även fått i uppdrag att ta fram en ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Den väntas nå hushållen under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.