Tillväxtverkets generaldirektör Kristina Lugnet. Foto: Scanpix

Bokföringsknep gav stora momspengar

Uppdaterad
Publicerad

Tillväxtverket har lagt mer än 16 miljoner på interna seminarier, konferenser och representation sedan 2010. Genom att kalla lyxmiddagar och nöjen för seminarier har verket sedan fått tillbaka stora summor i moms.

Regeringen har kallat ansvariga till möte om det statliga verkets utgifter. Generaldirektör Christina Lugnet säger sig vara chockad över slöseriet och facket är kritiskt.

Nu visar det sig att verket genom bokföringsknep fått tillbaka stora summor i moms, skriver Dagens Nyheter.

Lyxmiddagar, firmafester och andra nöjen har bokförts som seminarier i stället för som representation. Därmed har momsen för hela summan kunnat krävas tillbaka i stället för de få kronor som Skatteverket medger i avdrag vid representation – 90 kronor per person och måltid, momsen motsvarar 14 kronor.

Ett av många exempel är vårens stora medarbetarmiddag på Grand Hotel. Notan gick på 1 476 kronor för varje deltagare. Kostnaden bokfördes under seminarier och gav 52 081 kronor tillbaka för momsen i stället för de 4 060 som en bokföring som representation skulle givit.

Upplägget balanserar på gränsen av vad som är tillåtet, skriver DN. Anneli Möller, jurist på Skatteverket, kallar det ett svårt gränsdragningsfall och tveksamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tillväxtverket ifrågasätts

Mer i ämnet