Bolaget vill höja skatten på alkoläsk

Uppdaterad
Publicerad

Systembolaget anser att den föreslagna tilläggsskatten på alkoläsk med 6 kr per liter från nyår är för liten. En chockhöjning föreslås för att hejda ungdomarnas konsumtion.

I ett brev till regeringen anser vd:n Anitra Steen att Sverige bör följa flera andra EU-länders exempel. I Frankrike är skatten motsvarande 50,90 kronor per liter och i Tyskland 27,70 kronor per liter.

Folkhälsominister Morgan Johansson (s) är inte främmande för en högre tilläggsskatt på alkoläsk. -Jag är öppen för att höja ännu mer.

Förebyggande insatser

-Jag har inte låst mig vid en speciell siffra. Jag vill få in så mycket pengar som möjligt på skatten. Inte minst eftersom pengarna är öronmärkta till förebyggande insatser, säger Morgan Johansson.

Alkoläsk har i regeringens alkoholutredning identifierats som en inkörsport till alkohol för ungdomar. Systembolaget anser att regeringens föreslagna höjning är för liten för att påverka ungdomars alkoholvanor.

Skatt begränsade konsumtion

Tyskland framhålls som ett gott exempel. Där infördes för två år sedan en tilläggsskatt på 26 kronor litern för alkoläsk. Efter det minskade försäljningen till en sjättedel av vad den var före höjningen.

Skatten på alkoläsk är ännu högre i andra europeiska länder. Högst är den i Luxemburg med 56 kronor litern. Länderna i Europa har dock ingen annan alkoholskatt motsvarande den som finns i Sverige.

Eftersom priserna på alkoläsk i andra europeiska länder är så höga är risken för smuggling av alkoläsk till Sverige liten, enligt Systembolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.