En före detta chef vid Bombardier Transportation misstänks ha medverkat till utbetalning av mutor. Foto: Paul Zinken/DPA via AP/TT

Tidigare Bombardier-chef åtalas för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

100 miljoner dollar. Det ska det svenska teknikbolaget Bombardier ha betalat för ett lukrativt kontrakt i Azerbajdzjan för åtta år sen. Nu åtalas en före detta chef för att ha känt till upphandlingen, vilket han förnekar.

Den före detta Bombardier-chefen åtalas för grovt givande av muta i samband med en offentlig upphandling 2013. Då ska bolaget ha tecknat ett avtal med ett azeriskt bolag, med koppling till den azeriska järnvägsmyndigheten som utlyst upphandlingen, enligt kammaråklagare Staffan Edlund.

– Utredningen visar att det azeriska bolaget skulle få cirka 100 miljoner US dollar för sin del av projektet och att Bombardier på så vis fått hjälp av den azeriska järnvägsmyndigheten att vinna upphandlingen, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt honom ska den före detta chefen ha sett till så att kontraktet gick igenom, trots att han vetat om vad som pågick med upphandlingen.

Mannen förnekar brott

Den före detta chefen förnekar brott, uppger hans advokat Tomas Nilsson.

– Han känner inte till någonting om påstående givande av muta och har inte deltagit i något sådant, säger han.

Han bedömer även att det saknas tillräcklig bevisning från åklagarsidan. 

Åklagarmyndigheten har tidigare åtalat en annan anställd för grovt givande av muta i samband med samma upphandling. Den personen friades sedan av tingsrätten. Men det fallet kommer även att prövas i högre instanser.

Det var i mars 2017 som Uppdrag granskning och TT avslöjade att Bombardier använt ett brevlådeföretag i London, det brittiska bolaget Multiserv, som mellanhand i affären med signalsystem till Azerbajdzjan. Multiserv köpte utrustningen av Bombardier Sverige och sålde sedan vidare utrustningen till Bombardier i Azerbajdzjan utan synbar affärslogik med ett rejält påslag på över en halv miljard svenska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.