Bönder har ställt upp med gödseltunnor för att släcka bränder runtom i landet. Foto: Privat/TT

Bönder hjälper till med brandsläckningen

Publicerad

Inte bara brandmän och hemvärn bekämpar skogsbränderna. Runtom i landet ställer bönder upp med traktorer och gödseltunnor för att spruta vatten längs skogsvägar och frakta vatten åt räddningstjänstens bilar.

– Bönder brukar vara snabba med att anmäla sig som frivilligarbetare för att släcka bränder, säger Hans Brun, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund i Mellanljusnan.

Detta handlar delvis om att bönder ofta är skogsägare samt att deras boskap också hotas av bränderna.

Skogsbränderna sommaren 2018

Enligt Maskinringen, en förening som organiserar bönders insatser under bränderna, hjälper ett 60-tal gödseltunnor till i släckningsarbetet i Hälsingland, Västernorrland och Jämtland. Varje tunna körs av tre-fyra personer som turas om, det betyder att runt 200 lantbrukare bidrar i arbetet bara i dessa områden.

Tar mer vatten än en brandbil

Lantbrukarna bygger om gödseltunnorna för att kunna spruta vatten längs med skogsvägarna eller frakta vatten åt brandkårens bilar.

– Du får plats med 15-20 kubik i en gödseltunna, mot en brandbil som rymmer 6-7 kubik, säger Peter de Beau, verksamhetschef på Maskinring Västernorrland.

I Ljusdal kör 15 traktorer och bidrar till släckningsarbetet för närvarande. Elisabeth Thorén är en av lantbrukarna som bidragit.

– Jag har en gård och mina djur här. Fågelvägen är branden ungefär 1,5 mil bort men det kan gå fort om vinden vänder.

Men det är inte bara bönder från de eldhärjade områdena som bidrar till släckningsarbetet utan i Ljusdal har man också fått hjälp av bönder från exempelvis Gävle, Dalarna och Sundsvall.

– Det är ju en landsbygdskänsla att man värnar om varandra och man förstår vad det här innebär. Man kan inte sitta hemma på altanen och tro att andra ska lösa problemen. Vi måste ju hjälpas åt, säger Peter de Beau.

Hjälpen – inte alltid välkommen

Men hjälpen har inte alltid välkomnats av räddningstjänsten, något som skapat en del frustration.

– Räddningstjänsten har sedan tidigare haft mer erfarenhet av att ta hjälp av lantbrukare i södra Sverige. Därför har det varit frustrerande att man inte utnyttjat resurserna bara för att man inte har haft kunskap, säger Peter de Beau.

Lantbrukarnas riksförbund har meddelat räddningstjänsten i Ljusdal att de har hundratals medlemmar som är beredda att hjälpa till och det kan bli aktuellt att vända sig till fler än de som för närvarande kör gödseltunnorna, säger Stefan Sahlén, stabschef hos räddningstjänsten i Ljusdal.

– Just nu så vill vi inte ha några som inte är utbildade ute i skogen. Men när vi kommer till ett nytt skede i branden kan vi behöva hjälp med bevakning så att det inte börjar ryka igen efter att branden har släckts.

De bönder som nu hjälper till besprutar längs med skogsvägar där det är lugnare eller riskerar att börja brinna. Ändå har arbetet inte varit enkelt säger Elisabeth Thorén.

– Emellanåt har det varit svårt att se var de kör nästan för att det blir så mörkt. Det ligger ju en tät dimma så att de ser ju nästan inte var vägen finns någonstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet