I november 2016 beslutade kommunfullmäktige i Borås om obligatoriskt skolval. Idén kom från Moderaterna och Liberalerna och stöddes av Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. De rödgröna partierna var starkt kritiska till förändringen.
Det obligatoriska skolvalet innebär att vårdnadshavare och barn aktivt ska välja skola. Därefter ska barnen placeras enligt önskemålen så långt det är möjligt.
Gemensam undersökning
SVT har tillsammans med P4 Sjuhärad och Borås Tidning låtit Novus fråga vad boråsarna tycker om det obligatoriska skolvalet. 44 procent, har svarat att de vill att det ska vara kvar. 23 procent vill att det ska avskaffas. 33 procent har svarat att de inte har någon åsikt eller att de inte vet.
När förvaltningen utvärderat det första skolvalet så konstateras att en stor del fått förstahandsvalet av skola. Men vissa har vårdnadshavare också visat stort missnöje efter att barnen inte fått den önskade platsen.
Många hörde av sig
Efter att placeringsbesluten skickats ut i början av året blev förvaltningen nedringd och överöst med mejl. Då skickades brev från förvaltningschefen till de 191 familjer som inte fått sitt förstaval. Föräldrar informerades om att de kunde skicka in önskemål om att byta skola och att det fanns möjlighet att pröva placeringsbeslutet.
Efter skolvalet kunde flera önskemål om byten uppfyllas. Totalt 35 beslut överklagades. Förvaltningsrätten gav kommunen rätt i samtliga fall som prövades.
Visar på brist
Enligt utvärderingen så visar skolvalet på bristen av skolplatser i framförallt centrala delarna av Borås.
– Den största lärdomen är att skolkapaciteten påverkar jättemycket över rätten och möjligheten att välja skola, säger Hayne Hedin, tillförordnad chef för kvalitet och utveckling på Grundskoleförvalningen i Borås.
Så gjordes undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT, P4 Sjuhärad och Borås Tidning. Målgruppen har varit den svenska allmänheten över 18 år boendes i Borås kommun. Totalt har 500 telefonintervjuer gjorts. Deltagarfrekvensen har varit 35 procent. Enligt Novus finns det inget som tyder på att bortfallet skulle snedvrida resultatet.
Källa: Novus