Bostadsrättsföreningarna kan få rätt att ta ut en årlig avgift av bostadsrättsinnehavare som hyr ut i andra hand. Förslaget är ett av många som snart läggs av regeringen om andrahandsuthyrning av bostadsrätter.
Bostadsminister Stefan Attefall (KD) och Sveriges tre största bostadsrättsorganisationer, HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna, presenterade på fredagen en samsyn kring reglerna för andrahandsuthyrning av bostadsrätter.
På DN-debatt skriver de att det är rimligt att föreningarna får ta ut en årlig avgift, på maximalt tio procent av prisbasbeloppet, av den som hyr ut. Prisbasbeloppt i år är 44 500 kronor. Om förslaget går igenom skulle därför andrahandsuthyrningsutgiften bli max 4 450 kronor för 2013.
Ökade kostnader
-Andrahandsuthyrning innebär administrativa merkostnader. Man måste föra register och hålla reda på vilka som bor i lägenheterna. Och får man hyresgäster som bor i lägenheten i stället för bostadsrättsinnehavarna finns det risk för att det blir ett ökat arbete för de övriga bostadsrättsinnehavarna, säger HSB:s ordförande Anders Lago.
Ytterligare ett gemensamt förslag är att lagen ska förändras så att det i stället för ”beaktansvärda skäl” räcker med ”skäl” för att en bostadsrättsförening ska kunna godkänna en andrahandsuthyrning. En sådan förändring skulle innebära att det blev lättare att hyra ut till familjemedlemmar och om man arbetar på annan ort.
Akut bostadsbrist
Syftet med åtgärderna är att fler bostadsrätter som inte utnyttjas ska hyras ut.
-Bostadsbristen är så akut att vi måste vända på alla stenar för att få ut fler lägenheter. Vi vet att det finns indikationer på att lägenheter inte används så effektivt som möjlighet. Nu gör vi det möjligt att vara generösare vid andrahandsuthyrning, säger bostadsminister Stefan Attefall.
Men principen att det är föreningen som avgör om en bostadsrätt får hyras ut ändras inte.
Stefan Attefall räknar med att de planerade regelförändringarna träder i kraft den 1 juli 2014.