S: UD har uppenbara problem

Publicerad

Kritiken mot UD:s hantering av bistånd vittnar om en organisation som inte fungerar som den ska.
– Det är uppenbart att det finns problem på arbetsplatsen, säger Urban Ahlin (S).

I den första versionen av internrapporten ”Bidragsprocessen eller resurserna som försvann” beskrivs biståndshanteringen på UD som luddig och spretig av intervjuad personal.

Vissa upplever att det saknas ”en sammanhållen och kontinuerlig kritisk massa av kompetens” och efterfrågar en expertfunktion så att pengarna finns på ett ställe. Nuvarande ordning beskrivs som att ”enheterna ringer runt och letar pengar”.

Fel eller undangömt?

Ett annat problem som lyfts fram är en hög personalomsättning som medför att det ständigt finns nya medarbetare under upplärning samtidigt som det finns risk för att viktig kompetens faller bort.

Urban Ahlin (S), vice ordförande i utrikesutskottet, säger att han inte kan avgöra hur mycket av kritiken i den ursprungliga rapporten som stämmer. Sedan de granskade enheterna fått kommentera ett första utkast har rapporten i stort sett halverats och mycket av kritiken fallit bort.

– Antingen har den som skrev missförstått och haft en massa faktafel eller så har man försökt dölja saker genom att göra rapporten mindre kritisk, säger han till TT.

Viktigt med regler

Men oavsett vilket så är UD en organisation med problem, anser Urban Ahlin. Det visar både tidigare rapporter men också kontakter med UD-tjänstemän.

– Det har gjorts kraftfulla besparingar på UD, man har hållit nere nya tjänster, man har många vikariat och korta anställningar och det är svårt att få fast anställning. Man flyttas runt med stor frenesi mellan avdelningar så att man aldrig riktig hinner lära sig de uppgifter man har, säger Ahlin.

Nytillträdda biståndsministern Hillevi Engström (M) säger till Svenska Dagbladet att det är oerhört viktigt att de regler som finns följs. Hon säger att hon kommer att gå igenom gällande riktlinjer ”i nära samarbete med rättschefer så att vi verkligen säkerställer att vi gör det här på ett korrekt sätt”.

Fakta: Kritisk rapport kritiserades

Visa

Efter tidigare kritik och genomförda förbättringar ville Utrikesdepartementet utvärdera hur bidragshanteringen såg ut.

Uppdraget skulle utföras internt denna gång.

I början av september landade det första utkastet av utvärderingen med det kritiska namnet ”Bidragsprocessen eller resurserna som försvann”.

Reaktionerna från de granskade enheterna var blandade. Medan vissa välkomnade granskningen och såg möjligheter till förbättringar menade andra att rapporten gav en ”en grovt felaktig och orättvis bild av verksamheten”.

Källa: Promemorior från UD (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer