Han sade vid en pressträff på finansdepartementet att det finns en allvarlig risk för att när det går så fort att exempelvis banker blåser upp sig så mycket att det kan komma en explosion senare.
-Det är utomordentligt viktigt att vi håller i och har ordning och reda i de offentliga finanserna.
Väntar på kräftorna
Bord menar att det är viktigt att fortsätta med reformer på exempelvis arbetsmarknaden, så att det inte ska bli överhettning på grund av arbetskraftsbrist.
Borg vill inte säga något huruvida den starka tillväxten till exempel påverkar planerna på att genomföra ett femte steg i det så kallade jobbskatteavdraget.
-Det kan vi komma tillbaka till efter kräftorna, säger Borg och syftar på de budgetförhandlingar som regeringen brukar ha efter sommaren.
Varnar för bankerna
-Man ska komma ihåg att när länder exploderar som vi sett på Island och Irland, så har det normalt sett föregåtts av att man blivit övermodig, att det har sett bra ut och att man fått hybris. Vi ska inte drabbas av det, vi ska fortsätta vara försiktiga och säkerställa att vi återställer de offentliga finanserna, sade Borg.
-Och vi ska ha ordning i banksektorn, för ofta är det så att det är där det blåses upp och det är det som sedan exploderar. Vi ser nu till exempel att banksektorn växer i snabb takt, man fortsätter att expandera i Baltikum. Får vi en banksektor som växer sig för stor, så utgör det en mycket allvarlig risk för svensk ekonomi, sade Borg.
-Banker är en utomordentlig riskfylld verksamhet för ett land, varnade Borg.
Borg: Snabbt införa stramt regelverk
Frågan är då vad finansministern är beredd att göra för att förhindra att det uppstår hybris i svensk ekonomi.
-Till och börja med ska vi säkra att finanspolitiken förs i en ansvarsfull inriktning och att vi återställer överskotten i de offentliga finanserna, så att vi har en krigskassa till nästa gång det smäller, sade Borg.
-Sedan ska vi naturligtvis göra strukturreformer som gör att ekonomin fungerar bättre och vi ska självklart också se till att vi i Sverige genomför de här nya regelverken på ett stramt och tidigt sätt för banker och finansinstitut, sade han.
Vilka strukturreformer han syftar på ville Borg inte gå närmare in på. Till exempel vad som kan behövas för att få ned den höga arbetslösheten.
-Sverige har den starkaste sysselsättningsökningen av praktiskt taget alla industriländer just nu. Vi har ju gjort strukturreformer med förändring av a-kassan, jobbskatteavdrag och sjukförsäkring som lägger grunden för detta. Och det kan vara viktigt att man funderar på ytterligare strukturförändringar.
TT