-Framför allt ser inte jag att vi har ett sådant behov i Sverige. Här gör ju Riksbanken bedömningen att våra marknader fungerar.
Enligt Anders Borg måste varje land värdera situationen på de egna marknaderna.
-Vi har haft en hög stress på de finansiella marknaderna i Europa under de senaste dagarna och det är tydligt att Tyskland valt att gå den här vägen, men vi ser inte riktigt det i Sverige.
Anders Borg avvisar också de tyska tankarna på en skatt på finansiella transaktioner.
-Det fungerar bara om det är på global nivå. Vi hade ju det i Sverige på 80-talet och då flyttade transaktionerna till London. Tyskarna kan naturligtvis tycka så, men med mindre än att Japan, Hongkong och New York väljer att gå med på detta så fungerar det inte. Följaktligen kommer det inte att bli verklighet.
Odell kritisk mot Tyskland
Finansmarknadsminister Mats Odell anser, liksom finansminister Anders Borg, att ett förbud mot naken blankning inte är aktuellt för Sverige.
-Tyskland fattar sina egna beslut. Men om jag tittar på Sverige, så när det var rejält turbulent hösten 2008 så behövde vi det inte. Jag ser i dagsläget inga skäl att det skulle behövas nu heller, säger Odell.
Han är kritisk mot att Tyskland ensamt valde att genomföra förbudet, som vållade stor oro på de finansiella marknaderna under onsdagen, och efterlyser liksom EU-kommissionen större samordning inom unionen.
-Det är ingen tvekan att det finns alltid en problematik med åtgärder som riktas mot marknaden, som inte är samordnade inom EU. Där kan man säga att hösten 2008 var ju också ett exempel på det.
Grunden för den spekulation som Tyskland nu vill förhindra är att flera euroländer har missköt sina statsfinanser.
Inga specifika regler
I Sverige finns inga specifika regler för blankningsaffärer överhuvudtaget, enligt Camilla Hagman Falkler, utredare på Finansinspektionen (FI). Fonder, banker och investerare som ägnar sig åt blankningsaffärer, som aktielån, följer i denna typ av transaktioner samma regler som gäller för alla affärer på marknaden.
-Vi har inte sett några problem med blankning här. Vi har inte sett något behov och vi har inte sett att det har fallerat på marknaden, säger Hagman Falkler.
Utgångspunkten för blankare är att de måste kunna leverera enligt ingått avtal, vilket i normalfallet handlar om tre dygn.
-Man ska kunna leverera när det är dags, säger Hagman Falkler.
All aktivitet på börsen och marknaden, inklusive blankningsaffärer, omfattas även av marknadsmissbrukslagen, som förbjuder så kallad otillbörlig marknadspåverkan.
Om en transaktion skulle utgöra otillbörlig marknadspåverkan avgörs från fall till fall.
Kan skärpas
Men den svenska finansmarknaden kan få skärpta regler kring hur blankningsaffärer ska redovisas senare i år. Det är dock oklart om det samtidigt kommer förbud mot olika typer av blankningsaffärer.
EU-kommissionen väntas lägga fram nya regler i höst eller vinter, meddelar FI på sin hemsida.
-Kommer EU med regler måste vi implementera det i vår lagstiftning. Men vi vet inte vad som kommer, säger Camilla Hagman Falkler.
Redan i mars i år kom rekommendationer om just skärpta krav på rapporteringsplikt för blankningsaffärer från Europeiska värdepapperstillsynskommittén (CESR), som FI hittills valt att avstå från att tillämpa.
CESR:s råd är att nationella myndigheter inför en plikt för fonder och banker att rapportera marknadspositioner som uppgår till minst 0,2 procent av utgivet aktiekapital och att positionen ska offentliggöras om den uppgår till över 0,5 procent av aktiekapitalet
TT
Fakta naken blankning
* Naken blankning är en sorts mycket riskfylld spekulation i att ett finansiellt instrument ska falla i värde.
* I Sverige är blankning av alla aktier tillåten och naken blankning är tillåten under handelsdagen.
* Det tyska förbudet omfattar naken blankning i statsobligationer, så kallade CDS-instrument baserade på dessa obligationer samt aktier i Tysklands tio största finansföretag.
TT