Rolf Luneng kan få fortsätta att arbeta som läkare, men endast i vägledning av specialister. Foto: SVT

Borrelialäkare mister legitimationen

Publicerad

Rolf Luneng har behandlat många svenska patienter för den starkt ifrågasatta diagnosen ”kronisk borrelia”.

Nu drar norska hälsovårdsmyndigheter in Rolf Lunengs legitimation på grund av den nästan fem månader långa antibiotikabehandling som han ordinerat en MS-sjuk patient för ”kronisk borrelia”. Enligt norska myndigheter är behandlingen oförsvarlig.

SVT rapporterade tidigare i sommar om att den klinik i centrala Oslo där Luneng är verksam enligt egen uppgift tar emot hundratals svenska patienter varje år.

Kan få fortsätta – med vägledning

På kliniken har svenskar fått diagnos och behandling för ”kronisk borrelia”, en sjukdom som en stor majoritet av borreliaforskare, smittskyddsläkare och hälsovårdsmyndigheter världen över anser saknar vetenskapligt stöd. En rad experter varnar också för den långvariga antibiotikabehandling som ordineras på kliniken.

Rolf Luneng kan få fortsätta utöva sitt yrke i framtiden under förutsättning att han i så fall får vägledning av specialister, enligt norska hälsomyndighetens beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.