Små kursrörelser på börsen inför veckans räntebesked. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Börsnedgången tilltar – tysk politik skakar om

Publicerad

Stockholmsbörsen har öppnat nedåt i orolig handel inför flera tunga centralbanksbesked i veckan.

Nedgången tilltar under förmiddagen – bland annat sedan den tyska kristdemokratiska ledaren Friedrich Merz åkt på ett oväntat bakslag i en första omröstning i parlamentet i Berlin.

OMXS-index har backat 1,2 procent efter nyheten om att Friedrich Merz i en första omröstning i det tyska parlamentet inte fått med sig en majoritet av de 630 rösterna – vilket potentiellt kan försvåra Merz tillträde som Tysklands nästa förbundskansler.

Dax-index på Frankfurtbörsen sjunker också tydligt, ned med över 1 procent efter omröstningen.

Bred nedgång

Börsnedgången i Stockholm är bred. Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index faller tungviktare som AB Volvo och Atlas Copco med 2,1 respektive 2,3 procent.

Byggkoncernen Skanska har tagit en ny stororder på ett datacenter i västra USA som värderas till cirka 1,7 miljarder kronor. Men aktien faller 0,9 procent.

Fastighetsbolaget Castellum faller hårt, ned med över 8 procent, efter en rapport för första kvartalet som visar att intäkter och förvaltningsresultat pressas nedåt.

OMXS-index gick i sidled i måndags och ligger på minus 2,5 procent sedan årsskiftet – om man räknar in tisdagens nedgång.

Det pekar även nedåt i terminshandeln inför tisdagens börsöppning på Wall Street.

Läkemedelstullar

På tullfronten har USA:s president Donald Trump flaggat för att det inom två veckor kommer nya tullar på utländska läkemedel som importeras till USA.

Marknaden har i veckan annars en hel del fokus på de räntebesked som centralbanker ska leverera, däribland USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) på onsdag och Riksbanken på torsdag.

Kronan backar något från måndagens toppar kring 9,60 kronor per dollar till 9,64 kronor per dollar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.