Bosse Lindquist gjorde SVT:s uppmärksammade dokumentärfilm om Paolo Macchiarini. Foto: TT/Stina Stjernkvist

Bosse Lindquist: ”Extremt glädjande”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är extremt glädjande att åklagaren tagit beslutet att återuppta förundersökningen så att dessa allvarliga händelser får en rättslig prövning. Det säger journalisten och författaren Bosse Lindquist som gjort den uppmärksammade dokumentären om Paolo Macchiarini.

Vad betyder det att man återupptar förundersökningen?

– En viktig sak är att nya vittnen kan komma att höras. Det medicinska läget är svårbedömt. Man kan nu få en mer allsidig och fördjupad bedömning av vad som hände. Jag hoppas att rätten också undersöker vilka övriga i Karolinskas ledning som medverkat till att detta skedde.

Macchiarini-skandalen

Intet ont anande patienter på Karolinska sjukhuset utsattes för livsfarliga experiment vilka tillfogat dem stor skada och fruktansvärt lidande. Paolo Macchiarini och delar av de dåvarande ledningarna för Karolinska sjukhuset och institutet har medverkat och dolt sanningen , säger författaren och journalisten Bosse Lindquist.

Vem har ansvaret för det som hände ?

– Det enda rimliga är att en domstol slår fast vad som gäller och vem som bär ansvaret.. Någon måste vara ansvarig. Det kan inte vara upp till var och en inom sjukvård och forskning att själva avgöra vad de kan och inte kan göra i så här allvarliga situationer.

Har Macchiariniaffären lett till något positivt?

– Avslöjandena om experimenten på KS och KI har lett till en enorm avsky och upprördhet bland många anställda.

Insikten om vad som förekommit blev ett viktigt uppvaknande som kan medverka till verklig förändring på sikt. Regelverken har stramats upp och förbättrats. Samtidigt har patienternas anhöriga fortfarande inte kompenserats eller hjälpts. Visselblåsarna har inte fått den upprättelse de borde ha fått. Och de ansvariga på sjukhus och universitet har inte gjort rent hus med hur avslöjandet av dessa övergrepp och lögner kunde motarbetas så länge, säger Bosse Lindquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet