Karolinska Institutet i Solna Foto: TT Nyhetsbyrån

Macchiarini-visselblåsare anmäler Sverige

Publicerad

De tre forskare som slog larm om kirurgen Paolo Macchiarinis forskning, och som själva klandrades, anmäler Sverige till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.

Visselblåsarna medverkade själva i Macchiarinis forskning och bedömdes som klandervärda i Karolinska institutets granskning. Enligt forskarna har beslutet fått allvarliga konsekvenser för deras karriärer, utan att de fått en möjlighet att bemöta anklagelserna i en domstol.

”Rätten att få överklaga ingripande myndighetsbeslut till domstol för att kunna försvara sig mot allvarliga anklagelser är grundläggande i en rättsstat. Det är viktigt både för visselblåsarskyddet inom medicinsk forskning och för patientsäkerheten i Sverige att det här fallet prövas av Europadomstolen”, säger Alexander Ottosson, jurist vid Centrum för rättvisa och ombud för visselblåsarna, i ett pressmeddelande.

– Det är obegripligt att en myndighet kan rikta osakliga och ogrundade anklagelser mot en enskild person utan att man får någon möjlighet att försvara sig, säger professor Karl-Henrik Grinnemo, en av de klandrade forskarna, i uttalandet.

Macchiarini, som opererade in syntetiska luftstrupar på patienter vid Karolinska universitetssjukhuset, åtalades i september förra året för tre fall av grov misshandel. Rättegången mot Macchiarini väntas ske under 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.