På torsdagen förhördes kirurgen Paolo Macchiarini i Solna tingsrätt. Foto: Lars Sander/SVT/Lars Schröder/TT

Macchiarinis första ord om misstankarna: Inte ensamt ansvarig

Publicerad

Kirurgen Paolo Macchiarini står åtalad för att på ovetenskapliga grunder opererat in konstgjorda luftstrupar i tre patienter i Sverige, personer som i dag inte är i livet. På torsdagen gav han för första gången sin syn på saken.

– Jag har varit tyst under alla dessa år på inrådan av min advokat, säger han i Solna tingsrätt.

Flera år har gått sedan skandalen kring Macchiarini briserade vid Karolinska institutet (KI), där han arbetade som överläkare och kirurg. Flera höga KI-chefer avgick, bland annat på grund av en extern utredning som kritiserade KI för hur man förhållit sig till Macchiarini.

I slutet av april inleddes rättegången mot den tidigare hyllade kirurgen. Han misstänks för grov misshandel av tre patienter som opererades åren 2011 och 2012. Personerna skadades svårt och ska ha lidit innan de till slut dog.

Enligt åklagaren, som beskriver behandlingen som livsfarlig och obeprövad, genomfördes operationerna i strid med vetenskapen.

”Inte ytterst ansvarig”

På onsdagen fick Macchiarini, som nekar till brott, tillfälle att ge sin bild av händelserna. Han beskriver den förste av patienterna som en intelligent person som ska ha förstått riskerna med operationen.

– Jag kommer inte att genomföra någon form av operation utan ett informerat samtycke då det går emot vem jag är, säger Macchiarini.

Han pekar på att han inte arbetade ensam, tvärtom.

– Jag har anklagats för försummelse, men jag var inte ansvarig. Det fanns en professor som blivit utsedd att hantera de etiska frågorna. Jag kan inte gå emot min chef, mina överordnade. Jag behöver en laglig grund för att kunna verka.

Inte ensam i beslutet

Att Macchiarini inte ensam hade ansvaret för genomförandet lyftes också av hans advokat Björn Hurtig under dagen. Alternativa behandlingar ska ha diskuterats, men i slutändan landade Macchiarini och hans kollegor i ett beslut, enligt Hurtig.

– Fler personer, högt utbildade, väl utbildade i medicin, har deltagit i beslutsfattandet och ingreppet, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Macchiarini utförde transplantationer av konstgjorda luftstrupar på åtta patienter, och sju av dem avled. Se en sammanfattning av vad som hänt i klippet. Foto: SVT Arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.