Karolinska Institutet i Solna Foto: TT Nyhetsbyrån

Visselblåsare i Macchiarini-fallet begär ersättning av staten

Publicerad

De forskare på Karolinska Institutet som larmade om att kirurgen Paolo Macchiarini fuskat med forskning begär nu ersättning av staten, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Visselblåsarna menar att de utsatts för repressalier och aldrig fick möjligheten att försvara sig.

2016 briserade nyheten att kirurgen Paolo Macchiarini fuskat med forskning och resultat av transplantationer med konstgjorda luftstrupar. Det uppmärksammades efter att visselblåsare larmat till KI:s ledning om att Macchiarinis forskning inte verkade stämma.

Visselblåsarna menar att de allt sedan dess utsatts för repressalier och att de aldrig fick möjligheten att försvara sig.

Macchiarini-skandalen

– Karolinska har satsat allt sitt krut på att på olika sätt försöka smutskasta oss. Och troligtvis blir den typen av repressalier livslånga, säger Oscar Simonson till SR.

När Macchiarini blev fälld för forskningsfusk fälldes även visselblåsarna, då de ansågs ha medverkat i forskningen. Tre av de forskare som anmälde Macchiarini för forskningsfusk, klandrades i fjol själva av Karolinska institutet. Det ansågs att de borde ha upptäckt felaktigheterna tidigare.

Detta trots att visselblåsarna menar att Macchiarini vilseledde forskarvärlden och sina medförfattare.

I dag kommer visselblåsarna att skicka in en begäran till Justitiekanslern.  De begär dels ersättning, totalt strax över 180 000 kronor tillsammans, och dels att beslutet från KI om deras del i forskningsfusket ska kunna prövas av domstol, rapporterar Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet