Den fuskanklagade kirurgen Paolo Macchiarini ska ha missbrukat sin ställning och förfalskat dokument på ett sjukhus i Florens. Nu har han dömts till fängelse i Italien. Foto: Lars Granstrand/SVT

Paolo Macchiarini döms till fängelse i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Den fuskanklagade kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini har dömts till fängelse i Italien, skriver italienska medier. Macchiarini ska bland annat ha missbrukat sin ställning och förfalskat dokument.

Det var i fredags som Paolo Macchiarini dömdes av en domstol i Florens till fängelse i ett år och fyra månader. Brotten i Italien ska ha begåtts flera år innan fallen vid Karolinska institutet blev kända.

Den italienska tidningen La Republica skriver att Macchiarini missbrukat sin ställning och förfalskat dokument. Det ska ha skett när han utfört en en luftstrupsoperation på en vän, som egentligen skulle ha behövt betala operationen eftersom han saknade europeiskt hälsokort.

Macchiarinis ska också ha förfalskat kölistor och andra dokument under tiden som han arbetade på sjukhuset i Florens under åren 2009-2012.

Fick sparken efter SVT:s dokumentär

Macchiarini stod i centrum för den medicinska skandalen med inopererade syntetiska luftstrupar vid Karolinska institutet för några år sedan. Paolo Macchiarini fick senare sparken från KI, bland annat efter SVT:s dokumentär Experimentet.

Trots det har han fortsatt sitt arbete i andra länder, bland annat Turkiet.

I Sverige har förundersökningen mot Paolo Macchiarini återupptagits. Han misstänks för två fall av grovt vållande av kroppsskada efter att flera av hans patienter avlidit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet