Yesim Cetir, en av patienterna i Macchiarinifallet, och hennes pappa Hayrullah Cetir som nyligen avlidit. Foto: SVT

Pappan till Macchiarinis patient Yesim Cetir död – utan att få upprättelse

Uppdaterad
Publicerad

Yesim Cetir, 27, blev den sista av Macchiarinis patienter på Karolinska universitetssjukhuset som dog efter struptransplantationen. Under fem år vek aldrig pappan Hayrullah Cetir från sin dotters sida.

Nu har han själv avlidit – utan att få den upprättelse han önskade.

Mellan 2011 och 2013 opererade den italienske kirurgen Paolo Macchiarini in plaststrupar på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset. En av dem var turkiska Yesim Cetir, vars luftstrupe hade skadats vid en behandling mot handsvett i hemlandet. Hon opererades två gånger, men implantaten växte inte fast som det var tänkt utan kollapsade.

I våras avled Yesim Cetir, 27 år gammal, på ett sjukhus i USA.

Macchiarini-skandalen

Under fem års tid vek aldrig hennes pappa Hayrullah Cetir från sin dotters sida. Och den 24 september avled han själv i hemstaden Ordu i sviterna av lungcancer.

Ville ha upprättelse

Hayrullah Cetir ansåg att Paolo Macchiarini hade använt dottern som försökskanin och ville ha upprättelse. Han hade skaffat ett juridiskt ombud i Sverige för att starta en skadeståndsprocess, men inväntade beslut om åtal skulle väckas mot Macchiarini i Sverige.

Den före detta SVT-journalisten Yvonne Åstrand som avslöjade Macchiarini-affären träffade Hayrullah Cetir flera gånger när hon jobbade på Uppdrag Granskning. Hon fascinerades av hans starka lojalitet för dottern.

– När jag träffade honom första gången hade han redan tillbringat två år på thoraxkliniken i Solna. Han hade familj och flera andra barn i Turkiet som han inte kunde vara hos, säger hon.

Var uppgiven

Hayrullah Cetir var mycket frustrerad över hur hans dotter hade behandlats på Karolinska universitetssjukhuset.

– Han var öppenhjärtig, pratade och var väldigt engagerad, men också väldigt uppgiven. Men det ville han inte visa för sin dotter, säger Yvonne Åstrand.

Under hans sjukdomstid var Yvonne Åstrand i kontakt med åklagare i brottsmålsutredningen som sade att Hayrullah Cetirs tillstånd inte skulle påverka utredningen, eftersom förhören redan var inspelade.

LÄS MER: ”Min dotter var Macchiarinis försökskanin”

LÄS MER: Sista intervjun med Yesim Cetir: ”Jag vet inte vad som ska hända”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet