Yesim Cetir. Foto: SVT

Sista intervjun med Yesim Cetir: ”Jag vet inte vad som ska hända”

Uppdaterad
Publicerad

Yesim Cetir blev den sista överlevande av de tre patienter som kirurgen Paolo Macchiarini opererade på Karolinska sjukhuset. Den nya strupen i plast växte inte fast.
För att hon inte skulle kvävas måste luftvägarna sugas rena från slem var fjärde timme. Efter tre år på intensiven ville läkare i USA ge henne en sista chans med en donerad, mänsklig lunga.

SVT:s reporter träffar Yesim en sista gång i slutet av augusti 2015.

Det är kvällen före avresan till USA och hundratals landsmän har samlats för en avskedsfest i sjukhusparken inne på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, norr om Stockholm.

Yesim Cetir har svårt att prata. Men är betydligt piggare än när jag träffade henne första gången våren 2014. Jag frågar henne hur hon känner inför avresan till USA, där hon ska genomgå flera operationer.

– Jag känner mig varken bra eller dålig, jag vet inte vad som kommer att hända där borta. Jag är inte nervös, det enda jag vill är att veta är hur allt kommer att sluta, säger Yesim.

Opererades för handsvett – skadade luftstrupen

Anledningen till att Yesim kom till Sverige och Karolinska sjukhuset i augusti 2012 var en vårdskada hemma i Turkiet. Då pluggade 20-åriga Yesim konsthistoria och hade ett år kvar av universitetstudierna. Hon led av handsvett och det var i samband med en rutinbehandling på sjukhuset i Istanbul som komplikationer uppstod och luftstrupen skadades.

Yesim hoppades att Macchiarinis platsstrupe skulle ge henne livet tillbaka. Men den växer inte fast. Macchiarini gör ett nytt försök och även den kollapsar. Tre år och hundratals operationer senare har även matstrupen skadats och för att hon inte ska kvävas måste luftrören sugas rena från slem var fjärde timme.     

– Jag hade förhoppningar när jag kom hit, men ingenting blev som jag trodde. Det som jag har råkat ut för har varit väldigt svårt och jobbigt. Jag vill inte att den här sjukdomen ska drabba någon annan, men om det skulle hända, så vill jag inte att de ska komma till Sverige. För här har jag inte fått rätt vård.

Avled i USA

I maj 2016 genomgick hon en stor transplantation i USA som tog 17 timmar. Man bytte ut ena lungan, luftstrupen och matstrupen. Den inopererade matstrupen fick dock opereras bort på grund av komplikationer.

Den 20 mars avled Yesim Cetir i USA, 26 år gammal.

Förutom de tre patienterna i Sverige så har ytterligare fem opererats i Ryssland, fyra av dem har avlidit. Kirurgen Paolo Macchiarinis strupoperationer har fått stora konsekvenser inte bara för enskilda individer men också för Karolinska institutet, KI.

Flera utredningar har riktat hård mot verksamheten vid både Karolinska Institutet och Universitetssjukhuset. Bland annat har rektorn på KI, Anders Hamsten, avgått och regeringen har bytt ut delar av styrelsen.

BAKGRUND: Strupoperationerna på Karolinska

Se prisade SVT-dokumentären ”Experimenten” om Paolo Macchiarinis strupoperationer på SVT Play här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet