Kammaråklagare Jennie Nordin meddelar att Åklagarmyndigheten lägger ner utredningen som rör kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: TT

”Besvikelse över att ingen kan ställas till svars”

Uppdaterad
Publicerad

Kirurgen Paolo Macchiarini har friats från alla misstankar om vållande till annans död och vållande till kroppsskada efter operationerna med konstgjorda luftstrupar.
– Den spontana reaktionen är så klart stor besvikelse, säger advokaten och målsägandebiträdet Sabina Saidi.

Kirurgen Paolo Macchiarini misstänktes för vållande till annans död i tre fall och vållande till kroppsskada i ett fall. På torsdagen gav åklagarna i utredningen sitt beslut om att alla fyra förundersökningar har lagts ned då misstankarna om brott inte har kunnat bevisats.

Advokaten Sabina Saidi är målsägandebiträde i en av förundersökningarna om vållande till annans död, gällande den turkiska kvinnan Yesim Cetir, samt förundersökningen gällande vållande till kroppsskada.

”Ingen hålls ansvarig”

I samtliga förundersökningar kunde åklagarna alltså inte bevisa att patienterna skulle ha levt längre eller under bättre omständigheter om operationerna inte hade gjorts.

– Jag har haft viss kontakt med mina klienter, och den spontana reaktionen är så klart stor besvikelse över att ingen kan ställas till svars och hållas ansvarig, säger Sabina Saidi.

Ska gå igenom beslutet noggrannare

Åklagarna har lämnat en lång redovisning över hur beslutet tagits, och trots att de inte kan styrka misstankarna konstaterar de att Paolo Macchiarini utan tvivel agerat oaktsamt.

– Vi precis tagit del av beslutet och har inte haft någon tid att gå igenom det närmare. Men vi ska analysera och granska det, säger Sabina Saidi.

Tänker ni begära skadestånd?

– Det är ingenting vi tagit ställning till i dagsläget. Som målsägarbiträde är man bunden till åklagarens åtal. Det är oftast inom den straffrättsliga processen man kan kräva skadestånd, och blir det inget åtal kan man inte gå vidare inom den processen. Vad det finns för förutsättningar att gå vidare i ett annat forum får vi titta vidare på. Det har jag inte hunnit överväga i nuläget.

Kan man driva ett civilrättsligt mål?

– Det är ingenting vi haft funderingar på. Det är inte alltid så enkelt i Sverige. Det vi kan göra är att begära omprövning av beslutet, men det är inget vi tagit ställning till än om vi ska göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet