• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Yesims pappa var tidigt kritisk mot behandlingen på Karolinska universitetssjukhuset, berättar han för SVT:s reporter i augusti 2015. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Min dotter var Macchiarinis försökskanin”

Uppdaterad
Publicerad

I en tidigare opublicerad intervju berättar strupopererade Yesims pappa Hayrullah för SVT om sin oro, vanmakt och kritik mot Macchiarinis strupoperationer långt innan skandalen bröt ut.

Han jobbar som busschaufför i Istanbul men har tillbringat de senaste fem-sex åren vid sin dotters sjuksäng i olika länder. Hemma i Ordu i Turkiet väntar hans hustru och övriga barn. Sedan september 2015 befinner han sig på ett sjukhus i USA där hans dotter transplanterats med en donerad, mänsklig lunga.

I en öppenhjärtig intervju med SVT, dagen före avresan till USA, berättar han om de senaste tre åren på Karolinska universitetssjukhuset. Han kom med förhoppningar om att få vård som inte fanns i Turkiet men slutade med att försöka rädda sin dotter undan de experimentella operationerna.

– Det var inte det här vi hoppades på när vi lämnade Turkiet. Min dotter har opererats över hundra gånger. Det verkar vara en försöksverksamhet. Man kan inte kalla det vård, säger Yesims pappa Hayrullah.

– Är det något jag har missat? Kan man använda en människa som en klippdocka… eller en försökskanin?

Är det det du tänker att din dotter utsatts för?

– Ja, det tycker jag till 100 procent. Vad ska jag annars tro när ingen annan behandling har fungerat? 

Behandlades för handsvett

21-åriga Yesim Cetir studerade till lärare i konsthistoria och hade ett år kvar på universitetet när hon råkade ut för en olycka på sjukhuset i Istanbul. Hon led av handsvett och under behandlingen skadades luftstrupen. En vårdskada som turkiska hälsoministeriet skulle ansvara för. Det var då de presenterades för Paolo Macchiatini första gången.

Hayrullah berättar hur det turkiska läkarna försäkrade att Paolo Macchiarini var specialist. Han minns inte att de diskuterade risker med plaststrupen när Macchiarini kom till Turkiet för att träffa Yesim.

– De sa att han var specialist på det här, att han skulle se till att få jobbet gjort… Men vi vet ju hur det gick.

– Jag förstod redan efter ett halvår att behandlingen inte skulle fungera, säger Hayrullah Cetir.

Yesim operererades två gånger med Macchiarinis platstrupe, 2012 sedan 2013 men ingen fungerade. Implantatet växte inte fast som tänkt utan kollapsade. Vid upprepade operationer har metallnät, så kallade stentar, opererats in för att stötta luftröret. För att inte kvävas av slem måste luftvägarna sugas rena var fjärde timme. Yesim var dömd till ett liv på intensiven.

”Gjorde de det för pengarna?”

Det turkiska hälsoministeriet betalade. Enligt SVT:s granskning har vården på Karolinska universitetssjukhuset hittills kostat 85 miljoner svenska kronor. Hayrullah berättar hur han ville stoppa de experimentella operationerna men att ingen lyssnade utan tvärtom hotade man med att behandlingen skulle avslutas och Yesim skickas tillbaka till hemlandet.

– Det var som två stater som befinner sig i ett krig. Jag kunde inte ens förklara allvaret för min egen ambassad. Det var först efter era tv-inslag som de började förstå allvaret, säger Hayrullah.

– Gjorde de det för pengarna? Tog de inte turkiska staten på allvar? Jag har fortfarande inte förstått det. 

Brottsutredning pågår

Situationen för Yesim är fortsatt kritiskt. Hon kan inte tala, och inte äta. I USA fick hon en chans med en transplanterad mänsklig, donerad lunga men komplikationerna efter åratal av ingrepp är många och svåra.

Sedan maj 2015 pågår en brottsutredning kring strupoperationerna i Sverige som handlar om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Paolo Macchiarini nekar till anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet