Foto: Lars Granstrand/SVT

Underlag till Macchiarini-rapport kan ha försvunnit

Uppdaterad
Publicerad

Det utredningsmaterial som låg till grund för rapporten om Macchiarini-skandalen kan ha försvunnit.

Åtminstone vet varken Karolinska Institutet (KI) eller utredaren Sten Heckscher var det är någonstans, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Uppgifterna presenteras i en ny bok av KI:s tidigare rektor Harriet Wallberg och journalisten Kristina Appelqvist. Wallberg var enligt rapporten pådrivande i att rekrytera kirurgen Paolo Macchiarini.

När tidigare rikspolischef Sten Heckscher utredde Macchiarini-skandalen gick han igenom handlingar och e-post som tillhörde KI. Han gjorde också intervjuer med flera centrala personer i ärendet. Ekot har begärt ut underlaget, men fått veta att de inte finns hos KI. De hänvisar i stället till utredaren, men han vet inte heller var materialet finns.

Macchiarini-skandalen

– Nej, det har jag ingen aning om. Alltså, det finns inga allmänna handlingar, säger han till Ekot, och uppger att materialet lämnats tillbaka.

”Det är tjänstefel”

Enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, är det besvärande att man inte vet vilka handlingar som användes i utredningen och att dessa inte går att begära ut. Problemet är att man inte vet exakt vad som saknas.

– Men om det är allmänna handlingar som raderats för att man inte vill lämna ut dem så är det ju inget mindre än kriminellt. Det är tjänstefel, det kommer man inte ifrån, säger Olle Lundin till Ekot.

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini utförde flera operationer med konstgjorda luftstrupar. Efter flera rättsliga turer utreds han just nu för två fall av grovt vållande till kroppsskada efter att flera av patienterna avlidit.

Detta har hänt

År 2010 rekryteras den världskände kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor till Karolinska institutet.

Mellan 2011 och 2013 utförs transplantationerna med konstgjord strupe. Totalt görs tre transplantationer på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Ytterligare fem patienter opereras på andra sjukhus, bland annat i USA och Ryssland.

År 2013 visar det sig att sex av åtta patienter har avlidit. Macchiarini får operationsförbud på thoraxkliniken på Karolinska sjukhuset.

2014 anmäler fyra läkare på Karolinska universitetssjukhuset kirurgen till Karolinska institutets rektor för att ha förvanskat operationsresultaten i flera vetenskapliga artiklar. En belgisk forskare anmäler också Macchiarinis artikel i läkemedelstidskriften Lancet.

På hösten 2014 publicerar tidningen New York Times flera artiklar om anklagelserna mot kirurgen. Nu inleder också Karolinska institutet en utredning och professor emeritus Bengt Gerdin utses för att göra utredningen.

I maj 2015 sänds ett reportage i SVT-programmet Uppdrag gransnkning där det bland annat avslöjas att Paolo Macchiarini misstänks för forskningsfusk.

I maj 2015 redovisar också den externa utredaren Bengt Gerdin åtskilliga fall av oredlighet i kirurgens artiklar. Det handlar framförallt om bristande överenskommelse med journaldata.

I augusti 2015 frias Paolo Macchiarini från misstankarna om forskningsfusk av Karolinska institutets rektor Anders Hamsten, även om han anses ha agerat oaktsamt. Macchiarinis forskartjänst förlängs.

I januari 2016 väcks frågetecken om stjärnkirurgens privatliv och felaktigheter i cv:t.

Den 13 januari i år sänder SVT-programmet Dokument inifrån det första programmet av tre om Paolo Macchiarinis operationer. Serien, som gjorts av journalisten Bosse Lindquist, heter Experimentet.

Den 3 februari 2016 tillsätter Karolinska sjukhuset en egen granskning av operationerna. Beslutet får stark kritik och Karolinskas ledning meddelar samma dag att det ska göras en extern granskning.

Den 4 februari meddelar rektor Anders Hamsten att Paolo Macchiarinis anställning inte ska förlängas.

Den 7 februari avgår Urban Lendahl som sekreterare för Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet och Nobelkommittén för fysiologi eller medicin. Han hade förespråkat en anställning av Macchiarini.

Flera krav ställs nu på att Karolinska institutets styrelse ska avgå.

Den 12 februari meddelas att operationerna ska granskas av professor emeritus i medicin, Kjell Asplund vid Statens medicinsk-etiska råd.

Den 13 februari meddelar Karolinska institutets rektor, Anders Hamsten, att han avgår.

Den 3 mars meddelar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, att delar av Karolinska instiutets styrelse byts ut.

Den 23 mars meddelar KI att Paolo Macchiarini får sparken

I oktober 2017 läggs förundersökningen gällande de tre patienter som fått sina luftstrupar ersatta i Sverige ner.

Den 25 juni 2018 kom beskedet att Karolinska institutet (KI) fäller forskaren och visselblåsaren Karl-Henrik Grinnemo för forskningsfusk.

Den 11 december meddelar Åklagarmyndigheten att man återupptar förundersökningen.

Källor: SVT, TT, Dagens medicin och Sveriges Radio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet