Forskare som slog larm om Macchiarini klandrades själva, nu får de hjälp med överklagan Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klandrade visselblåsare överklagar

Publicerad

Tre av de forskare som anmälde Paolo Macchiarini för forskningsfusk, klandrades i fjol själva av Karolinska institutet. Det ansågs att de borde ha upptäckt felaktigheterna tidigare.

Forskarna ansåg sig dock inte ha fått försvara sig mot anklagelserna. De överklagade till förvaltningsrätten som beslutade att inte pröva saken då det bedömdes att beslutet inte får överklagas. Och på torsdagen kom också beslut om att kammarrätten inte kommer att ge prövningstillstånd i målet.

Därför kommer nu visselblåsarna i stället att överklaga beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen med hjälp av stiftelsen Centrum för rättvisa.

”Det är grundläggande i en rättsstat att enskilda som pekas ut som klandervärda av myndigheter måste få möjlighet att försvara sig mot anklagelserna i en rättvis rättegång inför en oberoende domstol. Kammarrättens beslut innebär att forskarna inte får den möjligheten i det här fallet.” skriver Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet