Bostäder på hjul – Bert Karlssons lösning på bostadskrisen

Uppdaterad
Publicerad
Nästan hälften av de nyanlända som kommunerna är skyldiga att ta emot i år har fortfarande inte fått någon bostad. Det visar siffror från migrationsverket. Den akuta bostadsbristen i många kommuner har nu fått entreprenören Bert Karlsson att ge sig in i byggbranschen. ”Det här är min största affär någonsin. Trots att det jag sysslat med tidigare varit stort så blir det här ännu större,” säger Bert Karlsson.  

Efter att ha gjort stora pengar på att hyra ut asylmottagningar till migrationsverket vänder nu Bert Karlsson blicken mot nästa steg i flyktingkedjan. När de asylsökande får uppehållstillstånd är kommunerna numera skyldiga att ta emot dem, men på många håll råder det bostadsbrist.  

Lösningen på problemet är enligt Bert Karlsson färdigbyggda hus på hjul. Utanför Skara har han byggt upp ett prototypområde som han nu visar upp. 

– Det här är ju en snabb lösning på bostadsbristen, säger Bert Karlsson. 

– Vi har investerat i fabriker nere i Polen för att skynda på tillverkningen. Intresset är enormt, jag har aldrig varit med om något liknande.

”Akut situation”

En av fördelarna med hus på hjul är att de fungerar med tillfälliga bygglov och alltså snabbt kan komma på plats.

I Mariestads kommun, liksom i flera andra kommuner, har man bara lyckats bereda plats åt hälften av de nyanlända man blivit tilldelade. Flyttbara hus kan vara en av lösningarna. 

– Just nu har vi en akut situation, säger Johan Abrahamsson, moderat kommunalråd i Mariestad. 

– Dels är det flyktingströmmen, dels handlar det om alla unga som ska flytta hemifrån och om de äldre som måste ha anpassade lägenheter. Så här måste det gå undan för att Sverige ska klara det.

Trailerparks

Samtidigt har det framförts oroliga synpunkter på att bostadssegregationen kommer att öka ännu mer då det uppförs områden med billiga bostäder på hjul. I USA har så kallade trailerparks ökat kraftigt sedan finanskrisen och har blivit sinnebilden för den segregerade amerikanska bostadsmarknaden. 

– Alternativet är ju inget tak över huvudet, säger Johan Abrahamsson. 

– I så fall måste kommunerna gå tillbaka och hyra flyktingförläggningarna och då har vi ju inte vunnit någonting.

”Precis som Donald Trump”

Av de dryga 20.000 med uppehållstillstånd som kommunerna är skyldiga att ta emot i år är det bara drygt hälften som fått en bostad visar siffror från migrationsverket. På många håll pågår nu en febril jakt på bostäder. Bert Karlsson insåg snabbt att här finns goda affärsmöjligheter. 

– Jag analyserar alltid marknaden innan jag gör någonting, säger Bert Karlsson. 

– Jag ser behovet och då var det här med mobila hus självskrivet. 

Därefter drar Bert Karlsson en parallell till det amerikanska presidentvalet. 

– Precis som Donald Trump såg verkligheten och anpassade den till sin politik så har jag alltid anpassat mig till verkligheten då det gäller affärer. Det har jag gjort i hela mitt liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer