Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vellinge kommun i Skåne har stött på problem när de ska bygga nytt. Foto: Michael Jansson/SVT

Bostadsbyggen stoppas – klimatförändringar riskerar att dränka husen

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar i områden nära havet tvingar nu länsstyrelserna att stoppa bostadsbyggen på olika ställen i södra Sverige. Men i Vellinge kommun i Skåne har politikerna rundat besluten och byggt ändå.

I en skogsdunge i närheten av Skanörs centrum längst ner i sydvästra Sverige ville Vellinge kommun bygga tre flerfamiljshus. Men det fick de inte. Länsstyrelsen i Skåne upphävde detaljplanen eftersom marken riskerar att drabbas av klimatrelaterade översvämningar i framtiden.

– Länsstyrelsen styr ju över det här på ett sätt som ibland känns orimligt. Det är ju trots allt kommunen som har planmonopol, säger Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Alla nya hus måste byggas på mark tre meter över havet

Hittills har länsstyrelsen i Skåne stoppat fem bostadsbyggen eftersom marken varit olämplig ur klimatsynpunkt. I Skåne måste numera alla hus byggas på mark som ligger minst tre meter över havet.

– För vissa kommuner finns det lägen där de tänker mer kortsiktigt och vill bygga attraktiva bostäder för att locka till sig nya skatteintäkter. Det kan ju vara kommunens intresse i det hela, säger Pär Persson, havsvattenstrateg på Länsstyrelsen i Skåne. 

Kommuner kan kringgå lagstiftningen

Vellinge kommun är inte ensamma om att ha en konflikt med länsstyrelsen kring klimatanpassningen. Det sker på flera håll i södra Sverige, även om det inte finns några siffror på hur många fall det gäller. Kommunerna kan kringgå lagstiftningen genom att utnyttja äldre detaljplaner som inte kan rivas upp. Där har kommunerna rätt att ge bygglov hur lågt marken än ligger. Den nya lagen där länsstyrelserna måste ställa tuffa klimatkrav på detaljplanerna kom inte förrän 2008. 

– Ja, det är lite problematiskt. Detaljplanprocessen påbörjades innan vi hade lagstiftningen 2008 om att marken ska vara lämplig för bebyggelse. Så det är ju olyckligt, säger Pär Persson.

”Andra områden är mer utsatta”

Ett exempel på det är det nybyggda bostadsområdet Skanörs vångar som är byggt ca 1,5 meter under Länsstyrelsens rekommendationer. Kommunalrådet Carina Wutzler har svårt att förstå kritiken mot att området alls har byggts. 

– Nej, jag förstår faktiskt inte det. Det är andra områden som är mer utsatta, och som kommer att drabbas om det är så att vattennivån stiger. Man måste se hela Skanör och Falsterbo som en helhet och att vi har ett ansvar att skydda den bebyggelsen.

Vill bygga flera meter hög vall som skydd

Vellinge kommun vill bygga en flera meter hög vall runt bebyggelsen på Falsterbonäset. På så sätt skulle alla hus kunna skyddas i kommunen, anser kommunpolitikerna. Men på Länsstyrelsen är de inte övertygade om att en vall verkligen skulle kunna skydda bebyggelsen i framtiden. 

Flera andra länsstyrelser i södra Sverige har stoppat eller hotat att stoppa byggen om inte kommunerna anpassar husen till risken för översvämningar.

– Om inte den här juridiska begränsningen hade funnits hade det funnits en risk att fler byggen skett på olämplig mark, säger Pär Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.