Flera hushåll riskerar dubbelsmäll när boräntan stiger

Uppdaterad
Publicerad

Svenskar som köper en bostad i dag lägger allt större del av sin disponibla inkomst på boendet, visar en rapport från Swedbank. När boräntan väntas stiga ytterligare så riskerar också bostadsrättsinnehavare att åka på en dubbelsmäll.

– När dina egna bolån stiger så gör även din bostadsrättsförenings lån det och då måste föreningen kompensera genom att höja avgiften, säger Arturo Arques, privatekonom.

Swedbanks boindex-rapport för första kvartalet 2022 visar att de svenskar som köper bostad i dag får allt mindre pengar kvar i plånboken efter sina boendekostnader.

– En ensamstående förälder i Malmö lägger ungefär 40 procent av sin disponibla inkomst på boendet, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna.

Enligt rapporten lägger ett genomsnittligt hushåll 28 procent av sin disponibla inkomst på boendeutgifter.

Dubbelsmäll att vänta för bostadsrättsinnehavare

I april höjde Riksbanken räntan till 0,25 procent och enligt Swedbanks ränteprognos kommer den stiga med ytterligare 1,5 procenteneheter till april 2023, vilket innebär en fördubbling av boräntan.

– Vi räknar med att boendekostnaderna kommer öka kraftigt, vi tror att boräntan kommer landa på drygt 3 procent, det kommer bli stor skillnad.

Enligt rapporten kommer en bostadsrättsinnehavare i Stockholm stad få en ökad räntekostnad på någonstans mellan 4 400 kronor till 5 500 kronor.

Samtidigt som det privata bolånet stiger så måste även bostadsrättsföreningar ta ut en högre avgift på grund av den stigande räntan.

– Rådet till alla som bor i en bostadsrättsförening är att läsa årsredovisningen noga och ta hänsyn till föreningens lån när man bestämmer sig för om man ska binda räntan eller inte på sina egna bolån, säger Arturo Arques och utvecklar senare:

– Bor du i nyproducerat har föreningen oftast större lån än om du bor i ett hus från säg 80-talet.

I klippet ovan får du veta hur mycket avgiften kan väntas höja med mellan en äldre och en nyare bostadsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.