Statminister Stefan Löfven (S). Foto: TT

Bottenrekord för S i ny Sifo-mätning

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna noterar sitt lägsta stöd i en opinionsmätning sedan Sifo startade mätningarna 1967. Samtidigt blir Moderaterna största parti i mätningen som presenteras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Gapet mellan de rödgröna och Alliansen ökar.

Den senaste Sifo-mätningen är chockläsning för Stefan Löfven (S).  I mätningen får Socialdemokraterna 23,2 procent, en nedgång med 2,8 procentenheter från december som är statistiskt säkerställd. Moderaterna blir mätningens största parti med 25,6 procent, en statistiskt säkerställd uppgång med 3,5 procentenheter.

Socialdemokraternas 23,2 procent är den lägsta nivån i en Sifo-mätning sedan opinionsinstitutet startade mätningarna 1967.

– Nu pratar vi inte ens om Juholtsiffror längre, det kan vi glömma. Men trenden är inte ny, S har haft strukturella problem länge, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till Svenska Dagbladet.

S-frågor i skymundan

Toivi Sjörén tror att förklaringen till raset är hanteringen av flyktingkrisen.

– Det är ju den frågan som varit i fokus. Välfärdsfrågor som S traditionellt är starka i har kommit i skymundan, säger Toivo Sjörén till Göteborgs-Posten.

Samtidigt gjordes mätningen under tiden när skriverierna var som mest intensiva kring Kommunal och lägenhetsaffären med utrikesminister Margot Wallström, vilket kan ha påverkat stödet för Socialdemokraterna negativt.

Jämtin: ”Utmanande år bakom oss”

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin kommenterar mätningen i ett mejl till TT:

”Vi har haft ett utmanande år bakom oss och det här är en opinionssiffra som jag verkligen inte är nöjd med, och som speglar att Sverige står inför flera utmaningar som vi måste hantera.

För att vända opinionstrenden behöver vi under 2016 fortsätta hantera migrationsfrågan och tydligare än tidigare prioritera att värna välfärden så människor känner trygghet, se till att kunskapsresultaten i skolan vänder och framförallt – bekämpa arbetslösheten så fler är med och jobbar och bidrar”.

Tappar till M

En ny trend i Sifos januarimätning är att Socialdemokraterna främst tappar väljare till Moderaterna. Tidigare under hösten gick strömmarna till Sverigedemokraterna som i januarimätningen noterar en svag nedgång från 19,0 till 18,2 procent.

Statsvetaren Jonas Hinnfors säger till Svenska Dagbladet att Moderaterna har lyckats väl med att koppla traditionella M-frågor till den dominerande migrationsdebatten.

– Anna Kinberg Batra har lagt förslag om ordning i ekonomi, att vi ska ha tillfällig flyktingpaus och fler jobb. Den linjen uppskattas hos allt fler, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

För övriga riksdagspartier är förändringarna marginella.

Gapet mellan blocken ökar

Moderaternas framryckning innebär även att gapet mellan de rödgröna och Alliansen ökar till 5,5 procentenheter, ett faktum som kan ge politiker som vill utveckla allianssamarbetet råg i ryggen.

Sifo-mätningen

Stödet för de olika riksdagpartierna (förändringar sedan december inom parantes)

Socialdemokraterna: 23.2 (-2,8)

Miljöpartiet: 5,9 (-0,2)

Vänsterpartiet: 8,1 (+0,3)

Moderaterna: 25,6 (+3,5)

Centerpartiet: 6,8 (+0,4)

Liberalerna: 6,0 (-0,6)

Kristdemokraterna: 4,4 (+0,9)

Sverigedemokraterna: 18,2 (-0,8)

1.948 personer fick frågan om vilket parti de skulle ha röstat på om det var val i dag. Mätningen genomfördes 11-21 januari.

Undersökningen är gjord på beställning av Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.