En sammanställning från Brå visar att brott mot barn och unga ökar. Foto: Johan Nilsson/Anders Wiklund/TT

Brå: Anmälningarna av brott mot barn ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda brott mot barn ökar. Det visar en ny sammanställning av brottsanmälningar från Brottsförebyggande rådet. Bland annat ökade anmälningarna om misshandel och våldtäkt mot minderåriga med nio respektive fem procent under första halvåret av 2019, jämfört med samma period förra året.

Totalt anmäldes 757 000 brott under första halvåret av 2019. Det är en ökning med en procent jämfört med samma period 2018. Det visar en sammanfattning med preliminär statistik från Brå.

Statistiken visar även att brott mot barn och unga ökar. Bland annat har antalet anmälda våldtäkter mot personer under 18 år ökat. Totalt anmäldes 1 650 brott mot minderåriga, vilket är fem procent fler än samma period förra året.

– Från 2015 har de anmälda våldtäkterna mot barn ökat i en jämn takt, säger Linn Brandelius, produktionsstatistiker på Brå.

Även bland vuxna har anmälningarna ökat. Under första halvåret 2019 anmäldes 4 070 våldtäkter, en ökning med 14 procent.

Anmälningar om misshandel mot barn ökar

Antalet anmälda misshandelsbrott mot barn har ökat med 9 procent och totalt anmäldes 12 700 brott. Jämfört med 2010 är det en ökning med 30 procent.

I Brå:s statistik finns dock ingen ålder på gärningspersoner.

– Det är bara på offer, det är det som kanske kräver lite ytterligare analys. Det är ju i princip väsensskilda brott om det är misshandel mellan barn eller mellan vuxen och barn, säger Linn Brandelius.

Anmälda misshandelsbrott mot vuxna ökade med två procent jämfört med samma period förra året, till 41 100 anmälda brott.

Även olaga tvång mot barn har ökat med 30 procent. Kategorier där de anmälda brotten mot barn däremot minskat är sexuellt utnyttjande, som minskat med 20 brott till 96 brott 2019, och sexuella övergrepp, som minskat med 77 brott till 447.

Bostadsinbrotten minskar

Brå:s sammanställning visar också att stöld och tillgreppsbrott fortsätter att minska.

– Minskningen utgörs till ganska stor del av färre anmälningar av bostadsbrott och fickstölder. Polisen har tidigare förklarat det med att gränspolisen arbetat med riktade insatser mot internationella brottsnätverk, vilket verkar fått resultat på den här typen av brott.

Bostadsinbrotten minskade med 18 procent, till 6 850 anmälda brott första halvåret 2019.

Den brottskategori som ökade mest under första halvåret av 2019 var bedrägeri. Totalt anmäldes 123 000 brott, vilket är 3 procent fler jämfört med 2018. Kort- och identitetsbedrägerier utgjorde två tredjedelar av de anmälda bedrägeribrotten.

Om statistiken

Visa

Statistiken visar antalet anmälda brott och inte det totala antalet faktiskt begångna brott. Hur stor andel av de begångna brotten som anmäls varierar beroende på brottstyp, och endast för enstaka brottstyper kan anmälningsstatistiken antas ge en ungefärlig bild av hur många brott som verkligen begås.

Anmälda brott är samtliga händelser som anmälts och registrerats som brott (med fängelse i straffskalan) hos de brottsutredande myndigheterna. Ett brott registreras för varje enskild lagöverträdelse.

Samtliga sifferuppgifter i sammanställningen är avrundande enligt principen om tre informationsgivande siffror. Exempelvis blir 1 416 327 brott 1 420 000 och 1 564 brott blir 1 560, medan 373 brott förblir 373

Källa: Brå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer