Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Massor av djur evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Under natten och morgonen har massor av hästar evakuerats från gårdar i det branddrabbade området.
– Det har varit en hemsk natt, säger Anna-Karin Collin, som evakuerat ett 50-tal hästar.

Det är inte bara människorna som ska evakueras, det finns även ett stort antal gårdar i brandområdet och många djur som behöver flyttas utan elden.

Lotta Gröning är journalist och bor i byn Olsberg utanför Norberg. Under natten har hon hjälp till att få sina och byns sammanlagt 70 hästar evakuerade.

– Det blev en enorm kedja av människor som hjälpte till att tömma Norberg på hästar. Det kom hästtransporter på löpande band.

”Svårt att få besked”

Hästarna från Norberg befinner sig nu på olika platser i Avesta, Hedemora och Fagersta. Lotta Gröning är tycker att evakueringen med djuren funkat över förväntan men att informationen till de människor som nu är kvar har varit bristfällig.

– Vi har ingen el sedan i natt och det är svårt att få reda på vad som händer och det är svårt att få besked från ansvariga. Det tog flera dagar innan man tog branden på allvar, både från räddningstjänsten och media.

”Hemsk natt”

Anna-Karin Collin och Reinir Adelsteinsson har evakuerat hästar från de drabbade områdena hela natten.

– Det har varit en hemsk natt, säger Anna-Karin Collin. Vi har evakuerat ett femtiotal hästar och de sista hämtade vi vid 11-tiden.

Brandröken väller in

Enligt Civilförsvarsförbundet som organsierar hur djuren ska evakueras är beredskapen att ta hand om djuren i de drabbade områdena mycket god.

– Det är otroligt vad folk är villiga att ställa upp. Folk ringer långt ifrån i Sverige erbjuder sin hjälp, säger Bosse Ljunholm, organsiatör på Civilförsvarsförbundet.

Han befinner sig just nu i Västerfärnebo och ser brandröken välla in över byn.

– Det var vindstilla på förmiddagen, men nu har det börjat blåsa, säger Bosse Ljungholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet